Au stat 6 ore ca să ia apă sfinţită
Burduşiţi cu sticle şi bidoane, credincioşii s-au aşezat la coada pentru apa minune încă de la 7.00 dimineaţa. Până la ora 13.00, când s-a dat liber la agheasmă, peste 2.000 de oameni au tremurat de frig în faţa Catedralei Patriarhale din Capitală.
Cu gândul că apa sfinţită îi vindecă de boli, sute de bucureşteni au luat, ieri, drumul Patriarhiei cu noaptea-n cap. La 7.00 dimineaţa, când soarele nici nu se ivise pe cer, aceştia aşteptau nerăbdători să înceapă slujba. Până la ora 9.00, se formase deja o coadă lungă cât o zi de post. În jur de 2.000 de enoriaşi au venit, ieri, să-şi spele păcatele şi să plece acasă cu agheasma mult râvnită.
Patriarhul Daniel a sfinţit cu agheasmă mulţimea de credincioşi
Chiar dacă Preafericitul Daniel a încercat să-i calmeze, spunându-le că sunt 12.000 l de apă sifinţită, care va ajunge la toată lumea, disperarea de pe chipurile oamenilor nu a dispărut. Astfel că după 6 ore de aşteptare, ghionturile de Bobotează nu au lipsit nici de data asta. „Nu mai împinge femeie. Vai de mine, mi-ai dat cu sticlele în cap!", ţipa o pensionară ca din gură de şarpe. O alta îşi pierduse sticla prin mulţime.
Enoriaşii au stat cu sticlele întinse la gard, doar- doar vor fi umplute
"An de an vin să iau apă sfinţită. Ne vindecă de boli”. Tanţa Bucur, 53 de ani, administrator
"Sunt născut de Bobotează şi nu pot lipsi de la biserică”. Haralambie Ciucu, 71 de ani, pensionar
„Românul e nebun la cap şi nu se va vindeca niciodată", ne-a spus Elena, în timp ce încerca să-şi găsească recipientul. Pentru ca enoriaşii să nu se încaiere şi să dărâme cele 24 de butoaie, ei nu au fost lăsaţi să-şi încarce singuri recipientele. Elevii de la Seminarul Ortodox şi jandarmii le-au umplut în câteva ore. Oamenii spun că au ales agheasma de la Patriarhie pentru că „e mai bună", deoarece apa e scoasă „dintr-un puţ de mare adâncime". Enoriaşii sunt aşteptaţi şi azi la Patriarhie cu ocazia sărbătorii Sf. Ioan Botezătorul.
Seminariştii au umplut miile de recipiente
CONSTANŢA- Au prins crucile aruncate în mare
Ca în fiecare an, Arhiepiscopul Tomisului a aruncat în apa îngheţată a mării trei cruci, iar voluntarii au încercat să le recupereze. Primul care s-a întors la mal a fost Alexandru Oprea (25 de ani), un scafandru care a participat pentru al cincilea an la întrecere. Ceilalți doi "învingători" au fost Florin Stupariu şi Iulian Rusu, de la Poliția de Frontieră.
SUCEAVA- Au adus gheaţă de la 150 km să nu strice tradiţia
Localnicii din satul sucevean Bosanci au considerat că nici un efort nu e prea mare pentru a respecta tradiţia de Bobotează. Ei trebuiau să facă cruci de gheaţă, însă din cauza temperaturilor ridicate, nici un iaz nu era îngheţat. Oamenii au străbătut trei judeţe, în total 150 km, în căutarea unui petec de gheaţă. „A fost dificil să aducem blocurile de gheaţă de la Poiana Stampei. Aveau 500 de kg", a spus un pompier.
Trimişi să stingă incendiul cu agheasmă
„Scopul scuză mijloacele", spune o zicală românească. Aşa au gândit şi pompierii constănţeni, duminică după-amiază, când au fost la un pas de a stinge un incendiu cu apă sfinţită. Totul a pornit în apartamentul unui bătrân, unde bradul împodobit de sărbători a luat foc din cauza instalaţiei.
Incendiul s-a produs într-un bloc aflat în apropierea Arhiepiscopiei, unde se afla şi o autospecială folosită la sfinţirea agheasmei pentru sărbătoarea de Bobotează. Pompierii nu au stat părea mult pe gânduri şi au ajuns în mai puţin de un minut la locul incendiului, pregătiţi să stingă focul cu apa sfinţită. Proprietarul a refuzat însă intervenţia lor şi a spus că se descurcă singur. Pompierii au spus că era o situaţie de criză, aşa că nu ar fi ezitat, în caz de nevoie, să folosească şi agheasma.