Cursuri pentru șomerii din mediul rural
Șomerii din mai multe localități din țară au beneficiat de cursuri autorizate gratuite pentru a se specializat în diverse domenii.
Proiectul „Formare în regiunea Sud Muntenia" (POSDRU/110/5.2/G/89669), cofinanțat din Fondul Social European, a oferit micilor sau viitorilor întreprinzători (meşteşugari, salariaţi, şomeri, persoane ocupate în agricultura de subzistenţă), din sudul ţării, posibilitatea de a participa la patru cursuri autorizate de Autoritatea Naţională pentru Calificări, dedicate dezvoltării competenţelor antreprenoriale şi celor în domeniul IT.
În program au fost cuprinse localităţile Ocniţa şi Dărmăneşti din judeţul Dâmboviţa, Ceraşu din Prahova, Bujoreni, Botoroaga şi Drăgăneşti Vlaşca din Teleorman.
Un studiu realizat în cadrul proiectului a arătat că nivelul de trai al celor care trăiesc în mediul rural, în aceste judeţe, este unul scăzut, la limita sau chiar sub limita sărăciei (peste 70% dintre respondenți indicând venituri egale sau sub 500 lei/lună), iar oferta de locuri de muncă este extrem de redusă şi este caracterizată de instabilitate.
Conform cercetării, peste 45% dintre respondenți intenționau să își deschidă afaceri în domeniul serviciilor și comerțului și 18% vizau afaceri care implică activitatea de producție. Ponderea celor care doreau să investească în agricultură era de numai 24%.
„În condițiile existenței unui șomaj cronic la sate, a lipsei oportunităților de angajare şi de formare profesională, antreprenoriatul poate fi una dintre soluțiile dezvoltării economice a zonelor rurale", a declarat managerul proiectului, dna Andreea-Clara Munteanu.
„Am dorit să atragem persoane care credeau în forțele proprii şi doreau să înceapă o mică afacere, suficientă la început pentru a le asigura un trai decent iar apoi, cu timpul, să poată oferi şi locuri de muncă în zonele rurale", a încheiat d-na Munteanu.
Participanţii, în majoritate de sex feminin, au considerat aceste cursuri binevenite, ele putându-i ajuta să realizeze un plan pentru dezvoltarea unor viitoare afaceri. Dealtfel peste 95% dintre cursanţi şi-au exprimat satisfacţia, atât asupra utilității cunostințelor asimilate, cât şi a egalității de şanse.