Ora de iarnă 2022. Când dăm ceasurile înapoi în luna octombrie

Ultima actualizare:

În curând, România va trece la ora de iarnă, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore și va fi a doua cea mai lungă zi a anului după cea de pe 27 martie, atunci când s-a trecut la ora de vară. Află care este adevăratul motiv pentru care va avea loc această schimbare!

1 ceas shutterstock 503867887 jpg jpeg

Când trecem înapoi la ora de iarnă în 2022

La fel ca în fiecare an, va avea loc renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român. Astfel, în ultima duminică a lunii, pe 30 octombrie 2022, România va trece la ora de iarnă. Noaptea va deveni mai lungă, iar oamenii trebuie să dea ceasul înapoi cu o oră. La majoritatea dispozitivelor electronice se va actualiza automat.

Citește și: Povestea fabuloasă a teologului român, devenit creator de ceasuri de lux!

Trecerea la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii și momentul în care ziua este egală cu noaptea.

Vezi și: Echinocțiul de toamnă. Tradiții și superstiții. Azi se spune că mor toate florile

De ce trece România la ora de iarnă

Sistemul de schimbare a orei a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, iar scopul a fost economisirea energiei, în special în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolulu, care au apărut în anii 1970. 

Citește și: Toamnă 2022 - Alegerea pantofilor de damă pentru ocazii speciale

Prin introducerea orei de vară, oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Pe vremuri, pentru cei care lucrau în agricultură era o schimbare extrem de benefică.

Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, însă România nu a luat o decizie în acest sens. Cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei, schimbarea orei are loc în toate țările.

Cum ne afectează schimbarea orei

Se pare că trecerea la ora de iarnă ne poate afecta serios organismul. Medicii susțin faptul că cei mai afectați sunt copiii și persoanele în vârstă. Nici adulții nu vor fi feriți, printre efectele negative regăsindu-se insomnia, starea de oboseală, durerea de cap și anxietatea.

Simptomele diferă de la o persoană la alta și se pare că avem nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a ne obișnui cu această schimbare.

Doctorii recomandă reducerea consumului de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și a oricărui fel de energizante. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!            

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net