Municipiul din România care rămâne fără bani. Își pierde principala sursă de venit: „Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”

Ultima actualizare:

Mina Lupeni se pregătește să se închidă, după mai bine de un secol și jumătate de existență. Cum mineritul este pe care de dispariție în Valea Jiului, oamenii rămași aici, din ce în ce mai puțini, sunt nevoiți să găsească alte modalități de a supraviețui.

Mina Lupeni se va închide în acest an / foto: Daniel Guță
Mina Lupeni se va închide în acest an / foto: Daniel Guță

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, aproximativ 19.000 de oameni măi trăiesc astăzi în municipiul Lupeni (Hunedoara). Centrul minier de aici s-a dezvoltat încă din secolul XIX, iar în anii 1980, la Lupeni era cea mai mare și mecanizată mină de cărbune din țară.

Cum mineritul de aici a devenit din ce în ce mai redus, mulți oameni au plecat din Lupeni, iar deja aproape un sfert din populație s-a mutat în alte locuri.

„Mulți tineri au plecat pentru că alternativele la minerit au fost puține. O fabrică de componente auto, o mică industrie textilă și micile afaceri nu au fost suficiente ca alternativă la munca în minerit, unde salariile sunt totuși mai ridicate.

Serviciile de turism în stațiunea montană Straja din Lupeni au rămas o activitate sezonieră, care poate fi profitabilă iarna. Uneori, însă, cei care lucrează în turism o fac la negru astfel că au mai puțin de câștigat în timp”, explică un localnic, conform sursei citate.

„Furăm de aici ce mai apucăm”

Căutătorii de fier profită de pe urma situației / foto: Daniel Guță
Căutătorii de fier profită de pe urma situației / foto: Daniel Guță

Mina urmează să se închidă la finalul anului 2024, iar în viitorul apropiat, multe clădiri și instalații industriale urmează să fie demolate. Doar 500 de oameni mai lucrează la mina din Lupeni, iar căutătorii de fier încearcă să profite de pe urma dezafectării minei.

„Ne-am depus și noi CV-ul la mina de cărbune Lupeni, că am auzit că fac angajări, deși mina se închide. Nimeni nu ne-a băgat în seamă, așa că ne câștigăm o pâine tot de pe urma ei, dar furând de aici. Furăm de aici ce mai apucăm, fier vechi, cu cărucioarele. Oricum va dispărea, la fel ca și calea ferată din Lupeni.

Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți și nu ne apropiem de cupru și de instalații electrice, de motoare. Atunci am fi dați repede pe mâna Poliției”, spune un hoț de fier vechi, conform sursei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net