Orașul din România cunoscut drept orașul „geniilor”. Sute de elevi se întrec într-o cunoscută și puternică olimpiadă

Botoșaniul, supranumit "orașul geniilor", a fost gazda celei de-a 75-a ediții a Olimpiadei Naționale de Matematică pentru nivelul liceal, un eveniment de prestigiu ce a reunit sute de elevi din întreaga țară.

Sute de elevi participă la Olimpiada Națională de matematică la Botoșani FOTO Cosmin Zamfirache
Sute de elevi participă la Olimpiada Națională de matematică la Botoșani FOTO Cosmin Zamfirache

Această ediție a fost una dintre cele mai puternice din istoria competiției, având printre participanți numeroși olimpici de top, scrie Adevarul. 

Botoșaniul - leagănul matematicii românești

Alegerea municipiului Botoșani pentru organizarea acestei competiții nu a fost întâmplătoare. Orașul este recunoscut pentru tradiția sa academică remarcabilă și pentru faptul că a dat României matematicieni de renume precum Octav Onicescu, Dimitrie Pompeiu și Simion Sanielevici. Organizarea olimpiadei aici este un tribut adus acestei moșteniri intelectuale.

Prima probă a avut loc pe 2 aprilie, iar competiția se desfășoară până pe 6 aprilie. La eveniment participă 365 de elevi din clasele IX-XIII, alături de 64 de profesori din comisia centrală și 47 de profesori însoțitori.

Părinții concurenților au venit, de asemenea, în număr mare pentru a-și susține copiii.

Un eveniment de excepție organizat la standarde înalte

Competiția a fost organizată cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, al Primăriei Botoșani, al Consiliului Județean și al Societății Științifice Matematice din România.

Potrivit inspectorului școlar de matematică Sebastian Mihalache, acest eveniment reprezintă o ocazie excelentă pentru Botoșani de a-și demonstra renumele: „Este o chestiune importantă fiindcă astfel vom avea ocazia să ne confirmăm renumele, dar și ocazia perfectă de a arăta ce poate Botoșaniul cu adevărat.”

Orașul este recunoscut nu doar pentru elevii săi talentați, ci și pentru profesorii săi de matematică, mulți dintre ei autori de culegeri folosite la nivel național.

„Toată țara știe că la Botoșani există această tradiție la matematică și sunt un exemplu pentru ceilalți copii”, spune mama unui olimpic din Hunedoara.

Premii speciale pentru olimpici

Această ediție a olimpiadei oferă oportunități unice pentru câștigători. Elevii care obțin premii pot fi admiși la facultăți fără examen, datorită unui parteneriat cu Societatea de Științe Matematice din România.

Ioan Ciobănașu, președintele filialei Botoșani a Societății, a explicat: „Parteneriatul constă în elaborarea subiectelor, în resursa umană folosită, dar și în premierea elevilor cu diplome și medalii care sunt valabile pentru admiterea la facultate.”

Una dintre surprizele acestei ediții a fost desfășurarea primei probe într-o locație neconvențională: Sala Polivalentă "Elisabeta Lipă" din municipiul Botoșani.

Suprafața de joc a fost transformată într-o sală de examen complet echipată, oferind elevilor condiții optime pentru concurs. „Toată lumea a avut grijă de noi aici, să ne fie bine. Proverbiala ospitalitate moldovenească”, a declarat mama unui participant.

Subiecte dificile pentru o competiție de elită

Nivelul ridicat al competiției a fost resimțit și de participanți. Mulți dintre ei, inclusiv olimpici cu experiență, au considerat subiectele mai dificile față de anii anteriori.

„A fost greu, foarte greu. Nu mă așteptam să fie așa de greu. Cred că subiectele doi și trei au fost cele mai grele”, a spus o participantă. Un elev din județul Prahova a confirmat: „Destul de dificile. Problemele de combinatorică și cele de geometrie au fost mai grele față de cele din anii anteriori.”

Pentru mulți părinți, participarea la o astfel de competiție este mai mult decât o luptă pentru premii. Este o lecție de viață despre perseverență și ambiție. „Olimpic la matematică ajungi cu foarte multă perseverență. După fiecare eșec trebuie să știi să te ridici. Nu toți copiii au doar succese, dar trebuie să continue dacă iubesc matematica”, spune mama unui elev din Hunedoara.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Creta, Grecia, Shutterstock jpg
Mihaela Bilic, foto Facebook, Shutterstock jpg
map 4152197 1280 (1) jpg
Autori, foto Pinterest jpg
ciclist  jpg
2 cum sa alegi un pepene verde jpg jpeg
Convoi de tancuri sovietice in timpul anexarii Basarabiei 1940 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net