„Ordonanța Austerității”, publicată! Salariile bugetarilor, înghețate. Ce alte măsuri s-au mai luat?

După ce guvernul a realizat că există în bugetul țării de pe anul acesta o gaură de 20 de miliarde de lei, s-a și început conceperea diverselor strategii de redresare a situației. După cum era de așteptat, în contextul inflației crescute și a scăderii puterii economice a românilor de rând, mulți se tem în continuare de posibile măsuri de austeritate impuse populației. Ei bine, ordonanța publicată de Ministerul Finanțelor reușește să acopere doar o mică parte din cele 20 de miliarde lipsă.

Gaura din buget este de 20 de miliarde
Gaura din buget este de 20 de miliarde

Una dintre problemele presante ale coaliției de guvernare în acest moment este acoperirea găurii uriașe din buget, care ajunge la 20 de miliarde de lei. Deja în spațiul public au pătruns, de ceva timp, posibile metode luate în calcul de către autorități pentru redresarea economiei, însă, în contextul problemelor financiare de care se lovesc tot mai mulți români, există și temerea ca măsurile de redresare să nu afecteze și populația de rând. Conform informațiilor oferite de către Hot News, ordonanța publicată de către Ministerul Finanțelor nu acoperă decât 5 miliarde din cele 20 lipsă.

Guvernul României ar avea 10 măsuri prin care speră să echilibreze bugetul țării. Prima dintre ele se referă la reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii cu până la 10%, excepție făcând spitalele. Aprovizionarea acestora cu medicamente, cât și orice alte cheltuieli ce țin de sănătate pot continua în mod normal. O altă măsură luată pentru instituțiile publice este oprirea cumpărării, ori închirierii, de autoturisme, mobilier, ori alte echipamente de birou.

Iar în privința angajărilor la stat, ei bine, acestea vor fi înghețate în perioada următoare. Dacă există situația unei nevoi urgente de personal, această măsură poate fi schimbată doar printr-un memorandum aprobat în cadrul unei ședințe de guvern.

Angajările la stat vor fi înghețate

Pentru cei care primesc spor de doctorat, acesta nu va mai fi acordat decât în cazurile în care lucrați într-un domeniu în care aveți și titlul în cauză. O altă măsură de austeritate este amânarea cu un an a înființări Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare, care este plănuită pentru intrarea în lucru undeva în anul 2024. De asemenea, odată cu următoarea rectificare bugetară, sumele reținute de către stat pentru asigurările sociale și de șomaj vor fi anulate, fiind doar câteva excepții punctuale.

De asemenea, pentru următorii doi ani, produsele agroalimentare trebuie să aplice cel mai bun raport între calitate și preț, după anumiți factori deja stabiliți. Un alt punct al ordonanței prevede limitarea membrilor consiliului de administrație la doar 2 întreprinderi publice. Cât despre ultimele două măsuri luate de guvern, acestea prevăd schimbări în numărul de posturi din guvern, cât și obligativitatea ca orice altă măsură care poate duce la o micșorare de venituri să fie acompaniată de către o fișă financiară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net