Pacienți, puși în pericol chiar de cei dragi. Fenomenul periculos care ia amploare în spitalele de la noi

Ultima actualizare:

După ce mai bine de doi ani spitalele au fost închise pentru aparținători din cauza pandemiei, acum rudele îi pot vizita pe cei dragi, în timp ce se află internați, dar pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Un mare pericol pentru pacienți, spun specialiștii.

Spital deva foto Cj Hunedoara jpg

În prezent, spitalele din România au început lupta cu bolile transmisibile aduse de cei care își vizitează rudele bolnave. Deși pericolul este eminent, oamenii nu vor să înțeleagă că nepurtarea echipamentelor de protecție este obligatorie. Un gest banal față de o persoană cu imunitatea scăzută îi poate fi fatal.

Ba mai mult, unele rude devin chiar agresive atunci când sunt rugate să poarte echipamentele de protecție și este nevoie de intervenția poliției. „Din păcate la noi să știti că nu se ține cont de foarte multe reguli. Se ține cont de „cu tupeu înainte” din păcate. Am trecut prin COVID. Odată am fost la o clinică și am luat COVID din cauza unor persoane care nu purtau mască”, spune o pacientă de la spitalul Universitar, citată de Digi24.

„Stăm doar cinci minute”

De cele mai multe ori, rudele pacienților uită sau pur și simplu nu vor să poarte masca, halatul și protecția pentru încălțăminte.

Cei mai mulți dintre pacienții internați sunt compromiși imunitar. Orice virus banal, cu ar fi gripa, le poate aduce moartea!

„E foarte important să poarte mască și să poarte pe toată durata spitalizării. Foarte mulți vin, o țin la intrare, urcă, ajung la mama la tata și acolo îl iau în brațe, îl pupă, evident își dau jos masca. Rugămintea foarte mare este să o poarte pentru că ei pot transmite orice fel de virus, pot fi asimptomatici când au venit, peste 2-3 zile dezvoltă simptome și în acelasi timp poate și părintele ajunge să fie asimptomatic”, explică Diana Iacob, medic primar boli infecțioase, potrivit sursei citate mai sus.

Unii pacienți se tem

 „În primul rând că ar trebui să se gândească, să se pună în locul pacientului, persoanei alături de care sunt.

Noi suntem persoane vulnerabile și atunci o mică greșeală sau o neatenție din partea dumnealor sau pot să zic și că nu sunt conștienți de ce se poate întâmpla poate să ducă la momente foarte tensionate”, spune Andreea o pacientă care a avut internată la Spitalul Universitar, după ce a suferit un AVC. 

Vizitele nu pot ține mai mult de 30 de minute

Așa cum regulamentul emis de Ministerul Sănătății spune, un pacient poate fi vizitat de un singur membru al familiei, timp de 30 de minute.

„În mare parte nu funcționează corect pentru că nu peste tot au fost lipite afișe, aparținătorii nu sunt corect informați, ce e mai grav e la mai multe spitale din București, dar avem fenomen și la mai multe spitale din țară. Aparținătorii refuză să poarte echipamentele date gratuit de către spitale, refuză să utilizeze aceste mijloace de protecție, echipamente de protecție și invocă abuzurile și dezinformările din perioada pandemiei”. spune Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Cea mai mare problemă este că acest risc e infecții se suprapune cu infecțiile intraspitalicești. Ele ucid aproape 1700 de pacienți în fiecare an. Pe hârtie, România are cele mai curate spitale din Europa. Dar nu pentru că asta e realitatea, ci pentru că sunt raportate doar 2% dintre cazuri, față de 4% media europeană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net