Parlamentul European a votat masiv pentru admiterea României în Spaţiul Schengen

Ultima actualizare:

    Parlamentul European a votat masiv pentru admiterea României în Spaţiul SchengenFOTO: adevarul.ro
Parlamentul European a votat masiv pentru admiterea României în Spaţiul SchengenFOTO: adevarul.ro

Parlamentul European a aprobat astăzi, 11 decembrie, o rezoluţie prin care se cere admiterea fără întârziere a României şi Bulgariei în zona Schengen. Raportul a fost aprobat cu o largă majoritate de către europarlamentari. Rezoluţia a fost aprobată cu 514 de voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri.

Rezoluţia se bazează pe un raport realizat de europarlamentarul bulgar Serghei Stanişev (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor - S&D), în care el aduce critici Consiliului UE pentru că nu a permis aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Și Comisia Libertăţilor Civile (LIBE) a reiterat în 5 noiembrie recomandarea adresată miniştrilor statelor membre Uniunii Europene (UE) de a aproba rapid aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ca membre cu drepturi depline. Ar urma o admitere în două etape - suspendarea controalelor la frontierele interne maritime şi aeriene, urmată de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre.

În prezent, atât România, cât şi Bulgaria aplică în mod parţial cerințele zonei Schengen, iar controale sunt efectuate la frontierele ambelor ţări. Parlamentul European are doar un rol consultativ în procedura decizională de extindere a spaţiului Schengen. Decizia finală va fi luată de miniştrii europeni de Interne în cadrul Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) şi este nevoie de unanimitate.

Ce este Spațiul Schengen

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liceră în Europa. Statele membre au eliminat controalele pentru persoane la frontierele dintre aceste state, fără prezentarea actelor de identitate și fără opriri de control.

Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, printre care Belgia, Franța, Germania, Luxenburg, Portugalia, Spania, Țările de Jos, Elveția, Liechtenstein, Norvegia, Islanda.

Intrate în UE în 2007, România și Bulgaria ar fi trebuit să fie primite în Spațiul Schengen în luna martie 2011, însă a fost amânată intrarea. Motivul oficial este că cele două țări au lipsuri în domeniul reformelor în justiție și din cauza corupției. A contribuit și amploarea fenomenului migrației, precum și că România și Bulgaria reprezintă frontiera de est a UE și trebuie securizate.

image
image
image
image
image
image
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net