Paștele 2023 vine cu mai multe zile libere. Cine e mai avantajat

Ultima actualizare:

În acest an, Paştele Ortodox o să fie pe 16 aprilie. Cu această ocazie, românii vor beneficia de mai multe zile libere, la fel ca şi elevii care intră în vacanţa de Paşte.

În acest an, Paştele Ortodox o să fie pe 16 aprilie. Foto: arhiva
În acest an, Paştele Ortodox o să fie pe 16 aprilie. Foto: arhiva

În timp ce Paștele Ortodox 2023 o să fie sărbătorit pe 16 aprilie, Paştele Catolic va avea loc cu o săptămână mai devreme, mai exact pe 9 aprilie.

Mai multe zile libere de Paște

De Paște, conform legii, românii au mai multe zile libere cu ocazia Paştelui. Mai exact, pe 14 aprilie, în Vinerea Mare, dar şi luni, 17 aprilie, în a doua zi de Paşte. Așa se ajunge ca românii să aibă parte deo minivacanţă de patru zile, de vineri până luni inclusiv.

Cum se calculează data la care se sărbătorește Paștele Ortodox

Conform legii, românii au parte în acest an de mai multe zile libere de Paște. Foto: arhiva
Conform legii, românii au parte în acest an de mai multe zile libere de Paște. Foto: arhiva

Atunci când se calculează data la care se sărbătorește Paștele Ortodox se ține cont de două fenomene naturale. Unul dintre acestea este cu dată fixă, pe 20 martie are loc și este vorba despre unul  echinocțiul de primăvară. Cel de-al doilea are dată schimbătoare. Mai exact, se ține cont de Luna plină. Acest fenomen natural face ca data Paştelui să se schimbe de la an la an.

Cât durează Postul Paștelui

Postul Paştelui Ortodox 2023 a început pe 27 februarie şi ține 40 de zile. Acesta se încheie la sărbătoarea Învierii Domnului, care are loc pe data de 16 aprilie 2023. Se pare că postul Paștelui este mai restrictiv din punct de vedere alimentar decât Postul Crăciunului. De exemplu, Postul Paştelui are foarte puține zile cu dezlegare la peşte. 

Doar două zile cu dezlegale la pește

Mai exact, credinciioșii pot mânca pește în Postul Paştelui ortodox 2023 de doar două ori. Aşadar, se va putea consuma peşte de Buna Vestire şi de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, scriu cei de la Antena 3.

 Paște 2023. Când iau elevii vacanță

Vacanţa de primăvară 2023 a fost stabilită în aşa fel încât să prindă atât Paştele Catolic 2023, de pe 9 aprilie, cât şi Paştele Ortodox 2023, de pe 16 aprilie.

Așadar, vacanţa de primăvară 2023 înceape vineri, 7 aprilie 2023, şi se încheie marţi, 18 aprilie 2023. Practic, elevii o să fie liberi pentru o perioadă de aproximativ 12 zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net