Patru copilaşi, smulşi de lângă mama lor. O româncă a fost obligată de justiție să-și trimită minorii în plasament în Marea Britanie
O vasluiancă trăieşte un coşmar de când a aflat zilele trecute că trebuie să îşi trimită toţi cei patru copii, de 2, 4, 6 şi 8 ani, în Marea Britanie, în urma unui demers al autorităţilor engleze, care o acuză şi de răpire internaţională de copii. Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză serviciilor sociale britanice, în loc să-şi protejeze cetăţenii. Şocant!
Curtea de Apel Bucureşti a hotărât ca o mamă din judeţul Vaslui să-şi trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internaţională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autorităţile române, informează adevarul.ro.
Elena şi cei patru copii ai săi locuiesc acum în comuna vasluiană Hoceni. Copiii sunt înscrişi la şcoală şi se simt foarte bine în casa lor de la sat. Nu vor să se reîntoarcă în Marea Britanie, de unde nu au amintiri prea plăcute.
„În fiecare zi ne vizitau serviciile sociale. Ne controlau în frigider, în pat, peste tot. Parcă voiau să găsească ceva în neregulă, dar nu înţelegeam ce anume. Băiatul e foarte speriat, am fost cu el la psiholog, pentru că nu mai dormea noaptea”, povesteşte Elena.
Femeia a fost căsătorită de două ori. Cu primul soţ, român, are doi copii. Cu al doilea soţ, pakistanez, are alţi doi copii. Elena l-a ajutat să obţină viza de acces în Marea Britanie, însă nu s-au înţeles prea bine şi s-au despărţit.
„Al doilea soţ al meu a fost foarte agresiv cu băiatul, l-a strâns de gât. I-am zis: «Gata, s-a terminat. Ce faci tu aici? Îmi ataci copiii? Divorţăm!»”, a povestit Elena, potrivit Vremea Nouă.
Vasluianca susţine că, drept răzbunare, bărbatul a făcut plângere la serviciile sociale, reclamând că mama nu are grijă de copii şi le administrează medicamente după ureche.
„Totul a pornit de la injecţia făcută de mama mea, asistentă medicală de peste 20 ani. Le-a făcut un antibiotic băieţilor pentru că vomitau, nu acceptau nici apă, nici ceai. Copiii s-au făcut bine. Când le-a făcut injecţia, normal că băieţii au plâns, că şi eu plâng la injecţii. Fostul meu soţ a filmat întreaga scenă cu telefonul. Deşi momentul a avut loc în ianuarie, el a dat filmuleţul serviciilor sociale în luna aprilie, când ne-am despărţit. El urmăreşte doar viza, pentru că pe 31 martie 2024 îi expiră cea pe care a avut-o pe cinci ani cu ajutorul meu”, spune Elena.
Elena s-a întors acasă împreună cu cei patru copii pe 23 ianuarie 2023, însă, între timp, autorităţile britanice deschiseseră două procese împotriva ei. Unul dintre ele s-a finalizat în vara anului 2023, iar decizia a fost ca minorii să rămână în custodia autorităţilor engleze. Pentru că mama şi copiii nu se mai aflau în Marea Britanie, serviciile sociale din Newham s-au adresat altei instituţii: International Child Abduction and Contact Unit. Românca s-a trezit astfel că este anchetată într-un dosar de răpire internaţională de copii.
Curtea de Apel a întors decizia Tribunalului Bucureşti
Cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti. Aceştia au dat câştig de cauză mamei.
„Această instanţă a subliniat că toate măsurile referitoare la copii trebuie luate cu respectarea interesului superior al acestora, în sensul că plasarea acestora în sistemul de protecţie socială, cu consecinţa privării lor de prezenţa mamei, ar fi de natură să determine un dezechilibru semnificativ în dezvoltarea lor“, a explicat avocata Elenei, Maria Costea.
Curtea de Apel Bucureşti a întors însă decizia primei instanţe, hotărând ca minorii să se întoarcă în plasament în Marea Britanie, deşi chiar procurorul de şedinţă ceruse respingerea cererii venite din partea autorităţilor britanice. Acum, avocaţii vor face contestaţii pentru revizuirea sau suspendarea executării, „având în vedere că în termen de 14 zile de la data comunicării hotărârii, aceşti minori sunt efectiv smulşi din familia naturală şi trimişi pe bază de proces-verbal în plasament, separându-i atât de mamă, cât şi fraţii între ei”, a conchis avocata Maria Costea.