Planul de recuperare economic─â. Propunerile ministrului de Finan╚Ťe, Florin C├«╚Ťu

20 mai 2020
florin citu ministrul finantelor jpeg
Florin C├«╚ŤuFoto: Arhiva Click!

Criza sanitar─â nu s-a sf├ór╚Öit, dar statul trebuie s─â se lupte ╚Öi cu criza economic─â generat─â de pandemia de coronavirus. Ministrul de Finan╚Ťe, Florin C├«╚Ťu, este de p─ârere c─â planul de recuperare economic─â trebuie s─â fie pus ├«n aplicare rapid ╚Öi f─âr─â condi╚Ťii inutile impuse de UE.

Ministrul Finan╚Ťelor Florin C├«╚Ťu, a sus╚Ťinut mar╚Ťi, 19 mai, la reuniunea Consiliului de Afaceri Economice ╚Öi Financiare (ECOFIN), pozi╚Ťia Rom├óniei.

Acesta a cerut ca banii veni╚Ťi din fondul de recuperare ca s─â ajute economia afectat─â de pandemie a celor 27 de state UE s─â fie acorda╚Ťi ├«n mod egal, f─âr─â discrimin─âri.

Totodat─â, a solicitat ca sumele s─â poate fi folosite pentru investi╚Ťii ╚Öi ├«n programe de sprijin pentru combaterea ╚Öomajului, care s─â fie implementate rapid.

ÔÇ×Ne dorim implementarea rapid─â ╚Öi flexibil─â a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de ╚Öomaj ├«n situa╚Ťii de urgen╚Ť─â, care s─â le permit─â statelor membre care au nevoie de finan╚Ťare s─â utilizeze pe deplin aceast─â oportunitateÔÇŁ, a precizat C├«╚Ťu.

Ce presupune planul de recuperare economic─â

Planul european de recuperare economic─â presupune o asisten╚Ť─â financiar─â de p├ón─â la 100 de miliarde euro, sub form─â de ├«mprumuturi ╚Öi se adreseaz─â tuturor statelor membre.

Acestea vor contribui cu garan╚Ťii de 25% din volumul facilit─â╚Ťii, 25 de miliarde de euro, care se vor constitui ca datorie public─â guvernamental─â garantat─â ╚Öi nu vor avea impact pe deficit dec├ót ├«n cazul ├«n care sunt executate.

├Än cazul Rom├óniei, garan╚Ťiile ar urma s─â fie de aproximativ 393 milioane de euro.

ÔÇŁConsider─âm oportun ca fondul de recuperare s─â fie complementar cu propunerea pe noul Cadru Financiar Multianual, care ar trebui s─â includ─â mai multe flexibilit─â╚Ťi ╚Öi o anvelop─â financiar─â m─ârit─â. Criteriile de alocare ar trebui s├ú se bazeze pe principiul coeziuniiÔÇŁ, a mai spus demnitarul.

El le-a transmis omologilor din UE că România se așteaptă la o abordare unitară în ceea ce privește instrumentele care se adresează atât statelor euro, cât și celor non-euro.

Iar planul de recuperare economic─â s─â se adreseze ├«n special statelor membre mai pu╚Ťin dezvoltate.

anamaria prodan laurentiu reghecampf jpg
printesa charlene png
andreea marin lisabona 3 jpg
cub alina sorescu animat gif
dana rogoz (1) jpg
2 mirabela dauer pensie 4 jpg jpeg
ray liotta gettyimages 471178756 jpg jpeg
printul nicolae romania crop jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
BeFunky collage (5) jpg
Dr  George Diaconu 2 png
Chelnerita - servire restaurant FOTO 123 RF
Elena Udrea jpg
fruit 4416500 1920 jpg
Alina M╚őtcan (1) jpg