Poftiţi la cireşele de mai!

Ultima actualizare:

    Doamna Steluţa a cules primele cireşe de mai
Doamna Steluţa a cules primele cireşe de mai

Cu siguranţă în topul celor mai atrăgătoare fructe se găsesc şi cireşele, vedete ale sezonului. În pieţe, au apărut deja cele importate, iar preţurile sunt ameţitoare. Dar în doar câteva zile, cireşele de mai româneşti vor umple tarabele. Click! a fost la Păuleşti, Prahova, şi a „inspectat” cireşii, care sunt încărcaţi.

Este timpul lor, spun localnicii din comuna prahoveană Păuleşti, despre cireşele de mai. Crengile s-au aplecat sub povara fructelor care s-au copt, în mare parte. Dar tarabele nu au fost puse, deocamdată, pe marginea drumului, întrucât oamenii vor să culeagă o cantitate mai mare odată. „Aşa obişnuim să facem. Să dea Dumnezeu să şi rămână! Astea sunt cireşele de 10 mai. Celelalte s-ar putea să nu se facă, deoarece, când a venit frigul, erau în floare”, ne explică Steluţa Roşu. Ştiind cât sunt de apetisante pentru trecători şi că mulţi sunt ademeniţi de micuţele fructe, doamna Steluţa n-a tăiat crengile aplecate peste gard. „Astea sunt pentru trecători. De-aia nu le-am tăiat şi nici nu le voi culege”, adaugă femeia.

Deşi pomii sunt încărcaţi, localnicii din Păuleşti spun că, anul acesta, rodul nu este atât de bogat. Şi asta, din cauza timpului rece. „Sunt puţine, faţă de anii trecuţi. Unele sunt mănate”, ne-a declarat Elena Dumitrache. În privinţa preţurilor, acestea sunt piperate, acum, la prima apariţie. „Se începe cu 15 lei kilogramul. Pe urmă, rămâne 10 lei şi se dau şi cu 5 lei”, a mai spus  femeia. „Eu dau cu mai puţin decât preţul pieţii. Sau, dacă iau cantităţi mai mari, dau cu cât zice omul”, a adăugat Steluţa Roşu.În unele pieţe din Capitală, pe tarabe au apărut cireşele de Spania şi Grecia, însă preţurile lor sunt mult mai mari. De pildă, în Piaţa Băneasa, kilogramul este cuprins între 35 şi 70 de lei, iar în Piaţa 16 februarie, între 30 şi 40 de lei.


    Trecătorii nu se pot abţine să nu guste două-trei cireşe
Trecătorii nu se pot abţine să nu guste două-trei cireşe

7 motive ca să mănânci cireșe

simeon stalpnicul png

- Te pot ajuta să dormi mai bine, fiind sursă de melatonină, un hormon care ajută la reglarea ciclului de odihnă. Sfatul specialiştilor e să mâncăm cireşe cu o oră înainte de culcare.- Sunt bune pentru inimă şi pentru sistemul circulator. Un compus prezent în cireşe, polifenolul, e benefic în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sânge. În plus, antocianina prezentă în cireşe protejează vasele de sânge de stresul oxidativ.- Sunt bune pentru creier. Aceiaşi compuşi menţionaţi mai sus au efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale. Toate joacă un rol în prevenirea diferitelor forme de demenţă.- Sunt un antiinflamator natural. Antocianinele reduc inflamarea fără efecte adverse.- Cresc performanţa. Consumul de cireşe poate ajuta atleţii să scape de durerea post-antrenament care apare la muşchi.- Pot preveni atacurile de gută. Dacă bolnavii de gută mănâncă cireşe pentru numai două zile, riscul unui atac scade cu 35%.- Pot ajuta la prevenirea cancerului. Antocianinele au dovedit un efect de diminuare a celulelor canceroase şi de stimulare a distrugerii acestora.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net