Poliția Locală a primit dreptul de a ridica mașinile parcate pe domeniul public, în afara locurilor special marcate
Noi puteri pentru Poliția Locală. Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care poliţia locală poate dispune ridicarea unui vehicul parcat pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public. Click îți spune ce prevede legea
”Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi actul normativ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale”, informează Administraţia Prezidenţială conform news.ro. Acum, poliţia locală poate să dispună ridicarea unui vechicul staţionat pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public marcat în acest scop.
Ce prevede noua lege și ce obligații au proprietarii de vehicule
Legea instituie obligația instituţiilor, persoanelor fizice şi juridice să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public.”În cazul nerespectării obligaţiei, dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează, pe durata a 24 de ore”, se prevede în noua lege. Pe de altă parte, ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, doar atunci când, în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane. Potrivit news.ro, actul normativ prevede faptul că cel care conduce vehiculului este”direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane fizice şi juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative”.
Autoritățile locale au primit noi posibilități de a da amenzi
Persoanele fizice și juridice au acum următoarele obligații, în caz contrar putând fi sancționate de poliția locală prin decizii ale autorităților locale:
-să asigure depozitarea corespunzătoare a reziduurilor menajere, industriale, agricole, precum şi materialele refolosibile, numai în locurile special amenajate sau autorizate de autorităţile administraţiei publice locale.
- să menţină curăţenia trotuarelor, a părţii carosabile, a locurilor publice şi a locurilor de parcare pe care le folosesc.
- să îndepărteze zăpada şi gheţa nu numai de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate ci şi de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale;
-să respecte măsurilor stabilite pentru asigurarea igienei publice şi curăţeniei în localităţi.
- să asigure curăţenia mijloacelor de transport şi a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice.
-să curețe și să întreţină şanţurile, rigolele şi podeţele aferente proprietăţii
Citiți și
Atenție, șoferi! Mașinile parcate neregulamentar în Sectorul 3 se ridică iar
Brigada Rutieră poate ridica mașinile din 2017. Iată de ce nu a făcut-o!