Politicieni, oameni de afaceri, agricultori, sportivi și români simpli au pornit boicotul asupra firmelor austriece din România

Ultima actualizare:

Austria a umilit România și i-a luat dreptul de a face parte din Spațiul Schengen. A fost singura țară care s-a opus intrării în Schengen a țării noastre, într-un moment în care se bucura de recunoaștere și susținere din partea celorlalte 26 de state, membre ale Spațiului Schengen. Speranțele au fost mai mari ca niciodată și cu toate acestea spulberate. 

foto schengen jpg

„Nu mai acţionăm după dictonul: Capul plecat, sabia nu-l taie” 

Așadar, după 11 ani de așteptare, rămânem tot în așteptare. Gestul Austriei a născut indignare fără margini în rândul românilor. Oameni de afaceri sau simpli cetățeni au anunțat pe rețelele sociale că se vor răzbuna și își vor închide conturile la cele două bănci cu capital austriac de pe teritoriul României, Erste Group (BCR) și Raiffeisen. 

Citește și: Ce avantaje avem dacă intrăm în Schengen?

"Nu îmi va mai fi dor de Viena" 

Oamenii de afaceri din România au reacționat furios după gestul Austriei de a bloca aderarea la Schengen. Unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din țară a anunțat la scurt timp după ce România a ratat intrarea în Schengen din cauza Austriei că nu va mai prelungi niciun contract, cu nicio firma cu acționariat austriac începând cu data de 1 ianuarie. 

Vezi și: România în Schengen, dezavantajul pe care toți cetățenii trebuie să-l știe!

„După ziua de astăzi, nu îmi va fi dor de Viena, de ski în Austria, de OMV, Petrom, Omniasig, Raiffeisen, BCR, Pfanner, Atomic, Fischer, Frey Wille, Julius Meinl, Humanic, Red Bull, Swarovski. Am fost buni 30 de ani să plătim dobânzi băncilor austriece, să le dăm pe nimic petrol, gaze și paduri, să cheltuim la Parndorf și ski în Austria.

De la 1 ianuarie, nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac. Poate aceasta palmă, pe care o luăm azi, va reuși să ne trezească, și să nu mai fim acel popor de tâmpiți, despre care vorbea Petre Țuțea.", a transmis Voicu Vușcan, administratorul unei companii din Cugir, pe contul său de socializare. 

"Vor simți importanța noastră" 

Unul dintre cei mai mari producători agricoli din vestul țării, Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici a anunțat prin publicația agrointel.ro că și-a închis conturile la BCR, membră a Erste Group din Austria. 

„Am închis conturile bancare de la BCR aparținând CAI Curtici și CAI Olari, în urma blocării aderării României la spațiul Schengen de către Austria”, a anunțat omul de afaceri pe o rețea socială. El a precizat că rula aproximativ 25 de milioane de euro anual prin conturile bancare deschise la BRD și BCR. Aproximativ o treime din sumă era rulată prin BCR, iar de acum toată suma va fi rulată prin BRD. 

Imediat, mai mulți fermieri i-au urmat exemplul și au anunțat că vor încheia relațiile cu băncile din România care au acționariat austriac. Zino Agha, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și Coordonator al Departamentului Ferma de Familie – Zootehnie a declarat pentru Agrointel.ro că a luat decizia de a întrerupe colaborarea cu Banca Comercială Română.  

„Dacă suntem așa neînsemnați cum au spus, aș întreba de ce mai fac afaceri în România, de ce au nevoie de noi să le folosim serviciile? Deci cred că trebuie să le arătăm cine suntem cu adevărat”, a comentat Zino Agha, fondatorul Fermei Vâlsănești, pentru agrointel.ro.  

Un alt investitor, Dan Aurel Pricăjan, directorul general al firmei Aurocar, dealer pentru mașini Dacia și Renault în cele două județe din Transilvania, și-a anulat o vacanță de câteva mii de euro, urma să plece cu angajații într-un teambuilding  în Austria, și a închis conturile la BCR. „Nu mai colaborez cu firme austriece. Nu mai alimentez de la OMV, mi-am închis conturile la BCR, mi-am anulat vacanța de schi în Austria. La revedere, Austria, pe o perioadă nedeterminată!”, a declarat Dan Aurel Pricăjan pentru ziarulunirea.ro.  

Și Universitatea Craiova anunţă un boicot total al companiilor austriece. Gruparea din Bănie a postat un comunicat oficial pe pagina sa de Facebook: „Începând din această lună, clubul îşi va muta conturile de la banca cu acţionariat austriac Raiffeisen Bank, iar alimentarea cu combustibil şi consumabile a parcului auto al Ştiinţei nu se va mai realiza în staţiile OMW-Petrom.

Totodată, începând de anul viitor, tradiţionalul cantonament de vară al leilor nu se va mai face în vreo staţiune montană din Austria, ci într-o altă ţară europeană care are condiţii de pregătire similare. Astăzi mai mult ca oricând, trebuie să arătăm că suntem suficient de maturi din punct de vedere instituţional pentru a nu mai acţiona după dictonul: „Capul plecat, sabia nu-l taie!”. 

Și politicienii au făcut front comun anti-Austria. Europarlamentarul Rareș Bogdan a avut o reacție extrem de dură și a îndemnat românii să boicoteze firmele austriece din România. "Din momentul acesta îi rog pe români şi autorităţile statului să acţioneze în consecinţă. Doresc ca toate companiile de stat, începând cu Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Electrica, şi toate companiile care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să închidă de urgenţă conturile şi cardurile bancare. 

Ceea ce a făcut Austria este o sfidare la adresa României, a bunelor relaţii ale României, iar cancelarul Karl Nehammer şi ministrul Gerhard Karner şi-au izolat ţara într-un mod incalificabil", a declarat europarlamentarul pentru Antena 3, completând că Austria a avut un comportament "sfidător, revoltător, agresiv și nesimțit" la adresa României. 

Ambasadorul român la Viena, chemat în țară în semn de protest 

Ca urmare a votului negativ dat de Austria, Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, a fost chemat ieri la București, pentru consultări.  

În realitate, „potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”. Fostul ministru Adrian Cioroianu a declarat că acțiunile întreprinse de conducerea diplomației române, „înseamnă scăderea reprezentării României la Viena”.  

„E un semnal că relațiile dintre România și Austria vor intra într-o perioadă de răcire. Acolo va rămâne un funcținar de rang scăzut. Arătăm că interesul nostru pentru această țară s-a diminuat. Are de-a face cu semnalul pe care a vrut România să îl transmită, că a fost deranjată de decizia Austriei”, a explicat istoricul Adrian Cioroianu într-o intervenție la Digi24.. 

Reacția băncilor din România cu capital austriac 

Erste Group (BCR) care are peste 2,8 milioane de clienți în România și Grupul Raiffeisen Bank International au reacționat după votul din Consiliul JAI. 

Directorul general al Grupului Erste, Willi Cernko, a precizat într-un mesaj că regretă votul împotriva României, dar a menționat că este convins că Austria „a cântărit” bine acest pas. „Susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România", a spus Cernko.  

Reprezentanții Grupului Raiffeisen Bank International s-au declarat „surprinși” de votul din Consiliul JAI, dar că nu sunt „în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic". 

Potrivit unui comunicat, Grupului Raiffeisen Bank are peste 2 milioane de clienți persoane fizice, mai mult de 110.000 de IMM-uri și 5.600 de corporații mari și medii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net