Poluare în București. De unde provine mirosul insuportabil care a invadat Capitala
Nu mai ieșim cu mașinile în oraș, ne-am aștepta ca poluarea să se reducă și aerul să fie mai curat în București. Cu toate acestea, un val de miros insuportabil a cuprins miercuri dimineața zona de nord și sectorul 6. Potrivit ministrului Mediului, totul a pornit de la un incendiu de vegetație din zona Periș, care a cuprins bazinele de acumulare ale unei ferme de porci.
Agitație pe toate rețelele sociale încă de la primele ore ale dimineții. Mii de bucureșteni se întreabă de unde provine mirosul grețos care le intră în case. Răspunsul: de la un incendiu de vegetație extins pe o suprafață de circa 30.000 mp din zona Periș, la limita cu județul Dâmbovița, la N-V de comuna Corbeanca. Incendiul fusese anunțat încă de marți dimineață și trei echipaje de stingere au acționat pe parcursul zilei. Operațiunile au fost reluate în această dimineață, dar deja răul a fost făcut: focul a ajuns la canalul de eliminare a dejecțiilor de la o fermă de porci, iar mirosul înfiorător s-a împrăștiat în aer.
„ISU București-Ilfov intervine cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și dejecții provenite de la o fermă, deversate în două bataluri, pe un teren între localitățile Periș și Dârza. E o ardere mocnită, fără pericol de extindere. Din cauza particularităților zonei, nu se poate înainta cu autospecialele de stingere până în apropierea locului de manifestare a incendiului. Au mai fost direcționate în zonă încă 4 autospeciale de stingere, de mare capacitate”, au precizat reprezentanții ISU.
Calitatea aerului are depășiri de 500%
Ratele de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri cu până la 500%, în special în zona de nord a Bucureștiului și în localitățile: Corbeanca, Ostratu, Buftea și Otopeni. „Ca urmare a incendierii unei suprafețe semnificative de vegetație în zona Periș, ard mocnit bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Echipele Gărzii de Mediu și APM sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situația și a evalua impactul incendiilor de vegetație din zona Periș-Corbeanca-Buftea-Otopeni. Totodată a fost solicitată intervenția ISU pentru a elimina toate focarele active și mocnite și a preveni extinderea lor”, au postat reprezentanții Ministerului Mediului pe pagina de Facebook. „Pe fondul creșterii incendiilor de vegetație din ultima perioadă, fac apel către populație să conștientizeze că aceste acțiuni, dincolo de disconfortul olfactiv, pot pune în pericol vieți omenești, bunuri materiale şi mediul înconjurător, situaţii care pot genera adevărate tragedii”, a adăugat ministrul Mediului, Costel Alexe.
Cum va evolua norul de fum
„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Periș, jud. Ilfov - mun. București, se apreciază că în cursul acestei zile circulatia aerului va fi relativ slabă (sub 20 km/h) și se va realiza predominant dinspre est-nord-est către vest-sud-vest, astfel că evoluția norului de fum va fi de relativă staționare și dispersie, apoi de deplasare ușoară către vest-sud-vest. În intervalul menționat, în zona de interes cerul va fi senin”, au transmis reprezentanții Ministerului Mediului.