Povestea emoționantă a unui copil de 10 ani, care azi s-a putut vaccina anti-COVID

Ultima actualizare:

Vă e teamă de ace, nu aveți curaj să vă faceți vaccinul anti-COVID? Uitați-vă puțin spre acești prichindei de 5-11 ani și urmați-le exemplul! Miercuri, 26 ianuarie, în ziua când a debutat imunizarea la categoria lor de vârstă, s-au și înființat, cu părinții de mânuță, la centrele de vaccinare. Vladimir, un puști de 10 ani, a fost printre cei mai fericiți copii.

Vladimir (10 ani) nu a zis nici „pâs” când i s-a făcut injecția
Vladimir (10 ani) nu a zis nici „pâs” când i s-a făcut injecția

„Te bucuri că ai venit azi la vaccinare”, a fost întrebat Vladimir Mihai Marinescu, un băiețel simpatic și plin de energie, pe care l-am întâlnit la centrul de la Circul Metropolitan București. Răspunsul a venit rapid și hotărât, aproape înainte de a se sfârși întrebarea. „Da, foarte mult! Pentru că o să pot să merg și eu la școală”, ne spune puștiul. A venit împreună cu mama și cu frățiorul lui mai mic și mai timid, în vârstă de 7 ani. Aflăm că de la începutul pandemiei, din martie 2020 ambii copii fac numai școală online. „Până acum nu am putut să mergem la școală pentru că mai avem acasă un frățior mai mic, bebeluș, de 10 luni. Îmi e dor de colegi. Fratele mijlociu e în clasa întâi, el nici nu prea a apucat să-și cunoască colegii”, ne spune Vladimir, urcând vesel scările spre doamna asistentă.

Vladimir și mama sa au venit la centrul de Circul Metropolitan
Vladimir și mama sa au venit la centrul de Circul Metropolitan

„Am tot așteptat minunea asta. Eu am fost însărcinată în pandemie, acum avem un bebeluș și am preferat să-i ținem acasă, să nu riscăm. Mai stăm cu bunicii care ne ajută și, în baza acestor dovezi medicale, școala a acceptat cererea noastră pentru online. Având în vedere că sunt trei copii, ar fi fost foarte greu ca, dacă unul ar face o formă gravă și ar ajunge la spital, eu să fiu nevoită să mă împart. Din martie, după rapel, vor merge și ei, în sfârșit, la școală”, ne explică mămica, Izabela. „Urra”, răspunde Vladimir, cu ochii strălucind de fericire. Ajuns în fața doamnei asistente, nu așteaptă invitație specială și, curajos, își ridică mânecuța pentru a fi înțepat. „Nu m-a durut deloc”, încearcă el să-și încurajeze fratele mai mic, care ripostează. E normal, unii copii râd și se distrează, alții plâng cu lacrimi de crocodil când văd seringa.

La sfârșit, a primit un balon și o bulină
La sfârșit, a primit un balon și o bulină

Din fericire, totul durează câteva secunde. „Ai văzut? Parcă te-a pișcat un țânțar”, îi spune băiețelului Alexandra Miulescu, o asistentă echipată corespunzător, cu botoșei colorați și cordeluță veselă, de clovn. Tocmai a primit de la un copil un desen cu un mesaj de mulțumire pentru activitatea desfășurată. „Până acum am vaccinat 20 de copii și vor veni, cu siguranță, mai mulți decât sunt programați în platformă”, ne spune ea.

Asistenta Alexandra a primit și ea un cadou de la copii
Asistenta Alexandra a primit și ea un cadou de la copii

La rând așteaptă surorile Alexandra și Sofia, de 8, respectiv 10 ani. „Eu sunt în clasa a doua și vreau să mă vaccinez, să intru și eu în rândul lumii. Și pentru că nu vreau să fac COVID, nu mi-ar plăcea deloc, dar deloc! Și mă mai vaccinez pentru că vreau să merg cât mai mult la școală”, ne spune veselă micuța Alexandra.

Alexandra și Sofia Imre, vesele la vaccinare
Alexandra și Sofia Imre, vesele la vaccinare

În București sunt 5 centre de vaccinare dedicate copiilor. Am ajuns și la cel din sectorul 6, „Drumul Taberei”. Locul arăta ca desprins din povești. Desenele de pe pereți, baloanele colorate, jucăriile din sala de așteptare, muzica pentru copii ce răsuna în surdină, toate acestea îi făceau pe cei mici să uite că au venit „la doctor”. Ba chiar, la sfârșit, fiecare copil a primit câte o diplomă pentru curajul de a se vaccina, o bulină și o mică surpriză dulce.

Primarul Ciprian Ciucu ne arată sala de așteptare veselă și colorată a centrului de vaccinare
Primarul Ciprian Ciucu ne arată sala de așteptare veselă și colorată a centrului de vaccinare

„Azi sunt programați 63 de copii, iar până la sfârșitul lunii, în total, sunt 500 la acest centru. Deocamdată”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.

Întrebări și răspunsuri despre vaccinul la copiii de 5-11 ani

Vaccinarea copiilor de 5-11 ani a debutat azi în toată țara. Se face doar la anumite centre, pe care le găsiți în platforma online cu denumirea P_Ped. La nivel național, sunt configurate 220 de cabinete pediatrice. Puteți să vă faceți programare înainte sau vă puteți prezenta direct la aceste centre, cu buletinul vostru și cu certificatul de naștere al copilului.

Se folosește același ser ca și pentru adulți? Nu. „Doza pentru copii este de trei ori mai mică decât cea pentru adulți și se folosește un ac special, adaptat pentru copii. Nu doare”, promite Bianca Benchescu, medic rezident la centrul din Drumul Taberei, sector 6.

Cum îi ajută vaccinul? Conform studiilor, serul pediatric de la Pfizer are o eficiență de 91% în prevenirea bolilor simptomatice. Vaccinarea îi protejează pe copii atât de boala în sine (reducând riscul de spitalizare, de complicații), cât și de efectele ei pe termen lung (sechele date de sindromul post-COVID). Totodată, poate ajuta la protecția indirectă a membrilor familiei, inclusiv a fraților mai mici, care încă nu sunt eligibili.

Ce reacții adverse poate da? Durere locală, roșeață, tumefacție la locul înțepăturii, oboseală, durere de cap, febră, frisoane, dureri musculare și greață. Sunt mai frecvente după a doua doză de vaccin și trec în 1-2 zile. Aceste reacții adverse sunt similare cu cele care pot apărea după orice altă vaccinare de rutină și arată că organismul copiilor își dezvoltă un răspuns imun protector față de boală.

Îl mai vaccinez dacă deja a trecut prin boală? Da! Și nici nu e necesară măsurarea titrului de anticorpi înainte. Studiile arată că vaccinarea celor care au avut COVID conferă un răspuns imun sporit, iar riscul de reinfectare este mai mic, mai ales că acum circulă o tulpină „mutantă”, Omicron.

Ar fi bine să-l duc la un consult înainte de vaccinare? În cazul în care copilul nu are nicio problemă medicală deosebită de sănătate (boli cronice, alergii, tratamente imunosupresive, etc.) acesta poate să fie vaccinat fără un consult medical prealabil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net