Povestea încurcată de viață a lui Piedone. Cum a ajuns de la Protecția Consumatorului primar de sector

Ultima actualizare:

Povestea de viață a lui Cristian Popescu Piedone este precum o călătorie într-un rollercoaster. Edilul Sectorului 5 al Capitalei a fost mereu o figură plină de culoare în peisajul politic. A căpătat notorietate pe vremea când lucra la Protecția Consumatorului, iar apoi a ajuns primar în două sectoare din București. Rămâne mereu fascinant modul cum a făcut trecerea spre o funcții atât de înalte.

Cristian Popescu Piedone
Cristian Popescu Piedone

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a reapărut în prim-plan vineri dimineață. Edilul se pregătea să plece din țară cu patru zile înainte ca instanța să dea o decizie finală în dosarul Colectiv.

Cunoscutul om politic a fost săltat vineri de procurorii anticorupție din Aeroportul Otopeni și dus, ulterior, la Direcția Națională Anticorupție în baza unui mandat de aducere. Acesta este un alt episod tumultos din viața agitată și încurcată a lui Piedone.

Cum a ajuns Piedone să ocupe funcții atât de importante în politică? De la șef de restaurant la „justițiarul” de la Protecția Consumatorilor

Primarul Sectorului 5 a absolvit Facultatea de Științe Economice şi a mai făcut un curs de management în administraţie publică la Munchen. Înainte de Revoluţia din 1989, Piedone a lucrat pe malul Mării Negre, unde era şef de restaurant şi de complex hotelier. În 1990 s-a apucat de comerţ în Bucureşti. A deschis Restaurantul Ciocârlia, pe cheiul Dâmboviţei. 

La mijlocul anilor '90 a intrat în PSD. În perioada 1996-2000 a fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 5, iar între 2000 și 2004 a fost consilier general şi inspector la Primăria Sectorului 6. 

Un moment decisiv în cariera lui Cristian Popescu Piedone s-a petrecut în 2004, când acesta a fondat Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului. Cu acest prilej, a devenit o figură tot mai cunoscută în spațiul public.

Cu mii de sesizări în folosul comunității, Piedone s-a afișat ca un justițiar și apărător al drepturilor consumatorilor. Aparițiile sale în magazine, pe străzile sau în piețele din București erau mereu pline de savoare.

Moment important în viața lui Piedone: este ales primar pentru prima oară în 2008

Pe fondul unei popularități tot mai mari și a unei imagini curate, Cristian Popescu Piedone a candidat în 2008 la alegerile locale din București. Reprezentant al Partidului Conservator, Piedone a fost ales primar al Sectorului 4.

A fost plăcut de cetățeni și a câştigat un nou mandat în 2012. Atunci a candidat din partea USL și a obținut 80% din voturi.

În 2015, traseul politic a lui Piedone a fost deraiat de tragedia de la Colectiv. Edilul a fost forțat să plece din funcție și s-a retras din viața publică.

Revenirea lui Piedone. Cum a obținut victoria la alegerile locale din 2020?

După cinci ani în care numele său a fost rostit doar în discuțiile privind dosarul Colectiv, Cristian Popescu Piedone a revenit în peisajul politic și a candidat din partea PPU-SL la alegerile locale din 2020.

Acesta a surprins pe toată lumea și a obţinut aproximativ 28% din voturi. Astfel, i-a devansat la diferență mică pe Cristian Băcanu (PNL-USR-PLUS) și pe fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea, care candida din partea PSD.

„Judecata poporului a decis! Dragi prieteni, adevărul a învins! Dreptatea a învins! Noi am învins! Împreună! În timp ce restul candidaţilor au avut în spate partide care au investit sume uriaşe în campaniile electorale, eu v-am avut pe voi, locuitorii Sectorului 5”, declara Piedone după afișarea rezultatelor din 2020.

Viața încurcată a lui Cristian Popescu Piedone. Edilul e condamnat în dosarul Colectiv

Pe 3 mai, Curtea de Apel București ar urma să pronunțe, după mai multe amânări, decizia definitivă în procesul Colectiv, în care Piedone a fost condamnat în prima instanță la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Tragedia devastatoare de la Colectiv a luat 64 de vieți, iar alte zeci de persoane au rămas mutilate pe viață. Procesul s-a terminat în 21 decembrie 2021, iar Curtea de Apel București a amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei.

Următorul termen pentru decizia finală în acest dosar a fost stabilit pentru ziua de marți, 3 mai, după mai bine de cinci ani de procese.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net