Piedone și-ar putea petrece Paștele în închisoare. Verdictul în dosarul Colectiv

Ultima actualizare:

La aproape 7 ani de la incendiul din Clubul Colectiv, soldat cu decesul a 64 de tineri și cu sute de răniți, unii dintre ei mutilați pe viață, dosarul Colectiv a ajuns la final. La finele acestei săptămâni, pe 15 aprilie, judecătorii Curții de Apel București vor da verdictul definitiv care îi poate trimite la închisoare ani buni pe cei considerați răspunzători de una dintre cele mai mari tragedii petrecute în România post-decembristă. Printre aceștia se numără și primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.  

Cristian Popescu-Piedone
Cristian Popescu-Piedone

 Scapă Piedone de pușcărie?  

Condamnat în 2019, în prima instanță, la 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, Cristian Popescu Piedone a candidat, în 2020, la la alegerile locale, unde a câștigat Primăria Sectorului 5.  

Mandatul lui s-ar putea sfârși brusc săptămâna aceasta, după mai puțin de doi ani. Dacă judecătorii Curții de Apel decid să mențină verdictul din prima instanță, Piedone va fi obligat să renunțe la confortul fotoliului de la Primărie și să se predea poliției pentru a-și executa pedeapsa.  

Evident, avocații aleși de edil s-au zbătut pentru a preveni acest lucru. Ei au încercat din răsputeri să-i convingă pe judecătorii ultimei instanțe să răstoarne verdictul dat de Tribunalul București. Iar în luna noiembrie a anului trecut au obținut o victorie uriașă în acest sens.   

Citește și: Încă o lună de libertate pentru Piedone. Sentința în cazul Colectiv, amânată pentru 15 aprilie

Astfel, la termenul din data de 3 noiembrie 2021, judecătorii au decis ca de pe lista acuzaţiilor aduse lui Piedone şi celorlalţi funcţionari publici inculpaţi în dosar să fie eliminat art. 309 din Codul Penal. Articolul stipulează că, pentru faptele ce au produs consecințe deosebit de grave, limitele pedepsei se majorează cu jumătate.  

Astfel, chiar dacă nu vor fi achitați, atât Piedone, cât și ceilalți foști angajați ai Primăriei Sectorului 4 inculpați în dosar, ar putea beneficia de pedepse reduse la jumătate față de cele primite pe fond, sau chiar de pedepse cu suspendare.  

 Totuși, șansele ca Piedone să rămână primar după ziua de vineri sunt minime, întrucât el mai are o condamnare la activ.   În 2018, Piedone a fost condamnat la un an de închisoare cu amânare de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, fiind găsit vinovat de faptul că s-a folosit de funcţia de edil pentru a avantaja firmele fiilor săi.

„Amână aplicarea pedepsei închisorii de 1 an, a pedepsei complementare şi a pedepsei accesorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 4.    

În România, legea prevede că un condamnat nu poate beneficia de suspendarea executării pedepsei dacă mai are o condamnare la activ. Astfel, cu excepția cazului în care judecătorii ar dispune achitarea, toate datele arată că edilul Sectorului 5 își petrece ultimele zile în funcția de Primar. 

Surse bine informate Click! vorbesc despre faptul că liderii partidelor au pregătit deja candidații pentru noile alegeri locale care ar urma să se organizeze anul acesta în Sectorul 5.  

173 de ani și 8 luni de închisoare au cerut în total procurorii pentru cei vinovați 

În 2015, Piedone era la al doilea mandat de primar în fruntea Sectorului 4, în raza căruia se afla și Clubul Colectiv. La doar câteva zile de la izbucnirea incendiului, care a dus inclusiv la demisia premierului Victor Ponta, edilul a fost forțat să demisioneze la presiunea publicului și a politicienilor, inclusiv a celor din propriul partid.  

Deși a susținut vehement că nu are nici o responsabilitate pentru împrejurările care au dus la dezastrul din noaptea de 30 octombrie 2015, procurorii au avut o altă versiune. Astfel, Piedone a fost pus sub acuzare pentru pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.  

Colectiv, Un caz complex 

Dosarul Colectiv a fost cel mai complex caz pe care magistrații români l-au avut pe rol în ultimele decenii. Cu sute de părți vătămate, numeroși inculpați, zeci de expertize și solicitări de daune care însumează multe milioane de euro, procesele s-au întins pe o perioadă de aproape 6 ani.  

Primul verdict a venit în decembrie 2019, când judecătorii l-au condamnat pe Cristian Popescu Piedone la o pedeapsă de 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare.  

Cea mai grea pedeapsă a primit-o atunci Daniela Niță, administrator al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, societatea care a furnizat artificiile folosite în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity. Ea a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Citește și: Procesul Colectiv se apropie de sfârșit: În dosarele victimelor apar infecții nosocomiale, însă autopsiile nu fac corelarea lor cu moartea

În vârstă de 44 de ani, Daniela Niță a decedat în luna septembrie a anului trecut, în urma unui infarct, înainte de a primi verdictul executoriu. Aproape 12 ani de pușcărie pentru patroni  Cei trei patroni ai Clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu -  au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. 

Pirotehniștii care au montat artificiile, Viorel Zaharia şi Marian Moise, au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani de închisoare cu executare. 

Pompierii de la ISU Bucureşti,  George Matei şi Antonina Radu, adică cei care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor de protecție și siguranță, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.  Nici subordonații lui Piedone de la Primăria Sectorului 4 nu au scăpat ușor.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului Autorizări Comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, iar Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior în cadrul primăriei, a fost condamnată la 7 ani, ambele pedepse fiind cu executare.   Singura pedeapsă ușoară a primit-o Ramona Sandra Moţoc, referent superior. Judecătorii au dispus 3 ani de închisoare, însă cu cu suspendare și 90 de zile de muncă în folosul comunității.  

Totodată, prima instanță a dispus condamnaților să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victime și peste 8 milioane de lei către mai multe spitale, bani care reprezintă costurile cu tratamentul și spitalizarea persoanelor rănite în incendiu.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net