Prețurile au sărit în aer, în România, din cauza inflației în creștere. Iată ce alimente s-au scumpit cel mai mult

Pe final de an, prețurile continuă să crească în România, alimentând o inflație persistentă și ridicată. După câteva luni de scădere, rata inflației a urcat în octombrie la 4,7%, confirmând prognozele Băncii Naționale a României. În topul scumpirilor se află serviciile, dar și anumite produse alimentare de bază, fapt ce afectează bugetele gospodăriilor.

Alimente. Foto: arhiva.
Alimente. Foto: arhiva.

Scumpirile din sectorul serviciilor: Poșta și curieratul, apă și salubritate, ieșirile la restaurant și saloane de înfrumusețare

Creșterea prețurilor în sectorul serviciilor este vizibilă în octombrie, cu o majorare medie de 7,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai mare creștere este înregistrată la serviciile poștale și de curierat, unde prețurile au urcat cu un impresionant 17,8%, reflectând cererea în creștere pentru livrările de colete și servicii poștale.

Facturile la apă și salubritate au crescut și ele cu peste 10%, afectând bugetele gospodăriilor. De asemenea, prețurile pentru ieșirile în oraș – la restaurante și cafenele – și serviciile de înfrumusețare, precum tunsul, vopsitul sau manichiura, au înregistrat majorări substanțiale, ceea ce limitează accesul multor români la aceste activități.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Inflația afectează și sectorul alimentar, unde legumele și fructele proaspete au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri. Odată cu sezonul rece, prețul acestora a urcat cu 14%. Citricele, consumate frecvent în sezonul de iarnă, au devenit și ele mai scumpe, cu o majorare de aproximativ 9%.

Pe de altă parte, produsele precum făina și uleiul au înregistrat reduceri de preț față de anul trecut, oferind o mică ușurare consumatorilor care se bazează pe aceste alimente de bază. Totuși, scumpirea semnificativă a legumelor și fructelor proaspete se resimte puternic în bugetele de zi cu zi.

Dincolo de sectorul alimentar, inflația a avut impact și asupra produselor nealimentare. Detergenții și țigările sunt cele mai afectate, cu creșteri semnificative de preț, reflectând scumpirea materiilor prime și a transportului.

Salariile în creștere: o soluție sau un factor de dezechilibru?

Deși veniturile populației au crescut în mod semnificativ, cu o majorare de 13,8% a salariului mediu net în septembrie față de aceeași perioadă a anului trecut, aceasta nu compensează în totalitate efectul inflației. Economistul Christian Năsulea explică faptul că, în lipsa unei creșteri proporționale a productivității, majorarea salariilor poate agrava inflația, afectând în special pe cei care nu beneficiază de creșteri salariale.

Banca Națională a României estimează că inflația ar putea scădea treptat și ar urma să ajungă la un nivel mai controlat, de 3,5%, până la finalul anului 2025. Până atunci, românii vor continua să resimtă efectele inflației, în special la produsele esențiale și serviciile de zi cu zi, iar gestionarea bugetului va rămâne o provocare majoră pentru mulți.

Alegeri parlamentare 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene, Albert și gemenii, Foto Palatul Princiar jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dana budeanu jpg
image png
fruit 1095326 1280 jpg
partidul oamenilor tineri parlament jpg
carne de porc jpeg
tramvai iasi proprietari animale 04 foto Mihai Chirica jpg
quince 3747516 1280 jpg
iorga ratiu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net