Prima condamnare pentru vaccinări COVID la „chiuvetă”. Unde s-a dat și ce s-a întâmplat
Pandemia de COVID s-a încheiat, dar efectele ei continuă să apară. Un registrator medical a fost condamnat de Tribunalul Argeș, la doi ani și patru luni cu executare, după ce a emis în ianuarie 2022, certificate de vaccinare false la mai mulți ”pacienți”. Dintre cei 27 de beneficiari ai vaccinării la chiuvetă”, 19 au primit condamnări cu suspendare.
Pe lista suspecților au fost inițial și 27 persoane care deși nu s-au vaccinat au obținut certificat verde dar opt dintre acestea au colaborat cu anchetatorii și au devenit martori denunțători scrie curier.ro.
Cum funcționa rețeaua?
De caz s-a aflat în ianuarie 2022, după două denunțuri împotriva reprezentantului medical care avea rolul de a implementa în sistem datele de identificare ale pacienților, tipul de vaccin folosit, numărul de doze administrate și de a elibera certificatul de vaccinare
Cei care doreau certificate false care să ateste că s-au vaccinat trimiteau suspectului poze pe WhatsApp și în schimbul unor sume cuprinse între 150 și 300 de lei primeau documentul. Beneficiarii au fost acuzați de complicitate la fals informatic.
Potrivit sursei citate, suspectul, în vârstă de 26 de ani a fost acuzat de de luare de mită, fals informatic în formă continuată și distrugere a 55 de doze de vaccin neadministrate, după ce s-a stabilit că a primit bani de la 27 de persoane cărora le-a eliberat certificate digitale COVID false
Cum arată sentința Tribunalului Argeș
Acuzatul principal, fostul registrator medical a fost condamnat la 2 ani și 4 luni închisoare cu executare. Acesta a fost achitat pentru acuzația de distrugere după ce Direcția de Sănătate Publică Argeș și-a restras cererea prin care se constituise parte civilă.
Trei persoane care au obținut certificate de vaccinare false, au primit pedepse de câte 10 luni închisoare, cu suspendare și sunt obligate la efectuarea a câte 100 de zile de muncă în folosul comunității, în timp ce restul de 16 inculpați au fost condamnați la 8 luni închisoare, cu suspendare și au de făcut câte 60 de zile de muncă în folosul comunității. Decizia nu este definitivă.