Programul Noua Casă „ar trebui rebranduit în Prima Garsonierǎ”. Expertul economic Adrian Negrescu, verdict dur despre suma maximă de bani oferită românilor care vor să cumpere o locuință

Ultima actualizare:

Programul "Noua Casă 2025” a devenit oficial operațional, oferind românilor ocazia de cumpăra o locuință cu un avans minim de 5%. Cumpărătorii trebuie să știe, însă că avansul de 5% se aplică doar dacă locuința are un preț de până la 70.000 de euro.

Programul "Noua Casă 2025" a revenit Foto: Pixabay.com
Programul "Noua Casă 2025" a revenit Foto: Pixabay.com

13 bănci au fost aprobate pentru a acorda credite

Programul guvernamental "Noua Casă 2025” a fost lansat oficial, oferind românilor șansa de a-și achiziționa o locuință cu sprijin financiar. 13 bănci au fost aprobate pentru a acorda credite în cadrul acestui program, iar plafonul total de garantare stabilit de stat, pentru acest an, este de 500 de milioane de lei.

Avansul de doar 5% în programul "Noua Casă 2025” se aplică doar pentru locuințele care nu depășesc valoarea de 70.000 de euro. Asta înseamnă că trebuie să găsești o casă care să se încadreze în acest prag. Pentru apartamentele cu prețuri între 70.000 și 140.000 de euro, vei achita un avans de 15%.

Ce spune analistul economic Adrian Negrescu

„Noua Casǎ ar trebui rebranduit în "Prima Garsonierǎ", pentru că, la cum au crescut prețurile, este puțin probabil ca programul sǎ fie unul de succes. Plafoanele de preț nu reflectǎ realitatea economicǎ. Pentru majoritatea populației va fi o misiune aproape imposibilǎ sǎ îşi cumpere o casǎ pe credit, în perioada urmǎtoare, în condițiile în care, odatǎ cu potențiala depreciere a cursului peste 5 lei/euro, riscǎm sǎ reintrǎm într-o perioadǎ de creşteri de dobandǎ şi de restrângeri de creditare pentru persoanele fizice.

Bǎncile, probabil, vor alege sǎ imprumute statul şi sǎ evite populația, având în vedere contextul macroeconomic extrem de tulbure. În plus, Prima Casa pare un program care ignoră creșterea prețurilor imobiliarelor și a majorarii taxelor asociate proprietății, de la TVA (creștere de la 5 la 9 respectiv 19%) la costurile notariale – care s-au triplat față de acum 4 ani. Dacă Guvernul va crește TVA-ul din nou, pentru a-și acoperi găurile din buget, să îți cumperi o casă va deveni o misiune aproape imposibilă pentru majoritatea populației în condițiile în care creșterea taxei pe valoarea adaugată se va simți pe întreg lanțul economic asociat construcțiilor", adaugă specialistul economic Adrian Negrescu.

Ce poți cumpăra, în 2025, cu 70.000 de euro (avans 5%)

Poți să găsești garsoniere și apartamente cu două camere în orașe mai mici sau în zone periferice ale marilor orașe. Spre exemplu, în Bacău, Piatra Neamț, Brăila, Galați și Târgu Mureș poți să cumperi apartamente cu două camere între 55.000 și 70.000 euro. În Cluj, București, Timișoara sau Brașov, vei găsi mai ales garsoniere sau apartamente vechi în zone mai îndepărtate de centru. 

Cartierele din București unde mai găsești locuințe în jurul sumei de 70.000 euro sunt următoarele: Berceni - această zonă este printre puținele din Capitală unde prețul mediu al apartamentelor se situează sub pragul de 70.000 de euro, cu o medie de aproximativ 68.582 euro. În Pantelimon-Colentina-Obor prețurile medii ale apartamentelor cu două camere sunt sub 80.000 de euro, existând posibilitatea de a găsi oferte în jurul valorii de 70.000 de euro. Drumul Taberei - Ghencea: aici prețurile medii ale apartamentelor cu două camere sunt sub 80.000 de euro, cu slabe șanse de a identifica locuințe în bugetul disponibil.

Plafonul de 70.000 euro, considerat insuficient 

Statisticile recente arată că în ultimii trei ani, prețurile locuințelor au crescut cu peste 40%, ceea ce face ca suma de 70.000 de euro să fie insuficientă pentru achiziționarea unui apartament cu două camere în marile orașe. Totodată, pentru a accesa un credit de 70.000 de euro, un român trebuie să aibă un venit minim de aproximativ 5.400 de lei. Această cerință exclude o parte semnificativă a populației, în special tinerii sau familiile cu venituri medii. În 2024, doar 1.100 de beneficiari au accesat fondurile programului, ceea ce a dus la reducerea bugetului alocat în 2025 la 500 de milioane de lei, jumătate față de anul anterior. Această diminuare reflectă interesul scăzut pentru program și nevoia de regândire a politicilor de sprijin pentru achiziția primei locuințe.

Analiștii bancari susțin că un credit ipotecar standard poate fi mai avantajos decât "Noua Casă” deoarece oferă condiții mai flexibile, cum ar fi dobânzi fixe pentru primii ani, ceea ce oferă predictibilitate financiară. În plus, dobânda variabilă a programului "Noua Casă” este de aproape 8%, comparativ cu aproximativ 5% pentru creditele ipotecare standard.

Ce oferă, mai exact "Noua Casă"

 Programul "Noua Casă" oferă: dobândă variabilă, calculată în funcție de IRCC + marjă fixă de maximum 2%. Garanție de stat de până la 60% din valoarea creditului. Durata creditului va fi de până la 30 de ani. Comisionul de garantare: 0,15% pe an, aplicat la soldul garanției. Vei avea reduceri la taxele notariale: onorarii mai mici cu până la 30%. Băncile care s-au înscris în program şi cărora FNGCIMM le-a alocat plafoane de garantare sunt: Alpha Bank, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, Vista Bank şi Techventures Bank. 

Programul este destinat persoanelor fizice care nu dețin o locuință sau care dețin una mai mică de 50 mp și doresc să o schimbe. Beneficiarii trebuie să achiziționeze o singură locuință, finalizată, cu toate actele în regulă și nu pot închiria sau folosi în scop comercial proprietatea achiziționată prin acest program.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
vaza flori jpg
Tânăra cu bani Foto Freepik com jpg
cirese2 jpg
Via Transilvanica, foto Shutterstock jpg
Marius Mangeac, Facebook jpg
Fructe de padure shutterstock 537546088 jpg
Janne Fitzsimmons, Holly, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net