Protest în Piața Victoriei pentru cazul șocant din Caracal. Oamenii sunt indignați și cer demisia responsabililor
Câteva mii de persoane au ieșit sâmbătă seară, 27 iulie, în stradă, la un protest început în Piaţa Victoriei și organizat de patru asociaţii civice, sub titlul „Pentru Alexandra. Împotriva unui stat nepăsător!”.
Până în momentul de față s-au mobilizat și adunat în jur de 5000 de oameni pe străzile din București, aprinzând lumânări și ținând momente de reculegere pentru cazul odios întâmplat în Caracal.
Cetățenii sunt nemulțumiți de modul în care autoritățile au gestionat crima tulburătoare care a îngrozit România. Aceștia au adus flori, candele și steaguri și au pornit apoi din Piața Victoriei în marș către Ministerul de Interne. Un întreg „munte” de lumânări a fost ridicat acolo în memoria Alexandrei, tânăra de 15 ani care se presupune că a fost ucisă fără milă de către suspectul din Caracal, Gheorghe Dincă, în ciuda faptului că sunase de 3 ori la 112 și descrisese cu precizie situația în care se află, făcându-i o descriere completă chiar și atacatorului.
Oamenii care au ieșit în stradă s-au declarat revoltați de modul în care forțele de ordine au acționat, care, deși aveau toate informațiile „puse pe tavă”, venite chiar de la victimă, au avut nevoie de 19 ore să intervină în încercarea de a o salva pe adolescentă, când a fost deja prea târziu, din păcate. Aceștia au adus la miting pancarte pe care scrie și „Jos penalii”, amintind de protestele față de modificarea legislației anticorupție. „Să suni la 112 din casa criminalului și poliția să nu intre că nu are mandat, asta înseamnă să dai pensii speciale unor nesimțiți”, scrie pe una dintre pancartele purtate de protestatari, conform Mediafax, citat de Digi 24.
Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină „la ocazie”. Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată, bătută și violată de un bărbat, însă autorităţile au identificat cu greu locația unde aceasta se afla, iar ulterior nu au intrat în locuință invocând motivul că nu ar fi avut mandat, deși Constituția permitea ca aceștia să verifice situația, având în vedere că era viața unui om pusă în pericol.
Ulterior, polițiștii au dat vina pe procurori, susținând că aceștia nu le-au permis să intre în domiciliu, iar aceștia din urmă se apară explicând că li s-a explicat că „Poliția a anunțat că nu mai are oameni disponibili” la ora respectivă, potrivit libertatea.ro.