Raed Arafat: Ne pregătim pentru un cutremur de 8 grade. Asta nu înseamnă ca va fi

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că echipele de salvare iau în calcul cel mai nefavorabil scenariu la exercițiile pe care le fac. Se fac pregătiri pentru intervenție în cazul unui cutremur de 8 grade. ”Asta nu înseamnă că ştim că va fi, nu înseamnă că sigur va fi, dar noi trebuie să ne pregătim”, a anunțat la TVR Info șeful DSU.

Captură din timpul unui exercițiu de antrenament. Foto: Captură video
Captură din timpul unui exercițiu de antrenament. Foto: Captură video

România se pregătește pentru cel mai rău scenariu, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat, menționând că la exerciţiile în derulare este luat în calcul scenariul unui cutremur de 8 grade.

„Noi suntem obligaţi să luăm pe scenarii, de cele mai multe ori, scenariul cel mai nefavorabil. Aşa ne pregătim. Dar întotdeauna sperăm ca scenariul să fie unul mai bun, dar la pregătire nu poţi să pregăteşti pentru scenariul cel mai bun, tu trebuie să te pregăteşti pentru scenariul chiar dacă e cel mai puţin probabil, scenariul care poate să te provoace cel mai mult.

Noi în scenariile noastre luăm şi evantualitatea unui cutremur de 8 grade, asta nu înseamnă că ştim că va fi, nu înseamnă că sigur va fi, dar noi trebuie să ne pregătim pentru aşa ceva.”, a mai spus șeful DSU, Raed Arafat.

Se vor face exerciții pe fiecare zonă

„Pentru a interveni în urma unui cutremur noi avem o concepţie, o concepţie care a fost actualizată, am avut exerciţii foarte mari, cel mai mare exerciţiu european pe cutremur făcut cu implicare de un număr foarte mare de oameni şi cu simulări cu tot care a durat cinci zile şi patru nopţi – Exerciţiul Seism 2018 pe care l-am realizat şi care de la el am învăţat foarte multe lucruri şi care datorită acestui exerciţiu am făcut modificări în legislaţia noastră ca să fie mai uşor modul în care luăm decizii în timpul unui cutremur.

Astfel de exerciţii se vor repeta, o să facem unele mai mici pe zone, o să facem poate unul mai mare în următorii un, doi, trei ani, va trebui să repetăm exerciţiul asemănător celui din 2018 să vedem ce am mai învăţat şi să pregătim forţele noastre de intervenţie”, a declarat Raed Arafat.

Ce NU trebuie să facă populația imediat după cutremur

Speriați de cutremur, mulți oameni se reped la mașini pentru a se retrage într-o altă zonă, în siguranță. Șeful DSU spune însă că gestul nu este deloc indicat.

“De exemplu, după un cutremur imediat sfatul nostru este folosirea telefonului cât mai puţin şi numai pentru lucruri urgente. Nu sărim toţi în maşini şi plecăm pentru că blocăm drumurile pentru echipele de salvare. Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să ne verificăm vecinii, să-i verificăm pe cei care stau lângă noi şi să-i ajutăm.

Cel care este în comunitate este primul care acordă primul ajutor vecinului până vin autorităţile cu echipele de intervenţie”, a spus Raed Arafat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net