Regula revoltătoare luată în cafenelele din România. În Cluj-Napoca se aplică deja: „O ard cinci ore pe un latte și o apă plată”

În Cluj-Napoca, densitatea ridicată de cafenele și restaurante este determinată în mare parte de apariția unei noi clase de mijloc, în special din rândul profesioniștilor din domeniul IT. Această evoluție este înregistrată în întreaga țară.

Noua regulă din cafenelele românești revoltă pe toată lumea / foto: Pixabay
Noua regulă din cafenelele românești revoltă pe toată lumea / foto: Pixabay

De la recesiunea din 2008, numărul cafenelelor și restaurantelor din România a crescut constant, iar pandemia de COVID-19 nu a încetinit acest trend. Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare creștere (66%), având cea mai mare densitate de localuri în raport cu populația, 1,32‰, comparativ cu media de 0,45‰ în restul țării, conform sociologilor Norbert Petrovici și Vlad Bejinaru.

Această creștere în Cluj-Napoca este strâns legată de apariția unei noi clase de mijloc, din care fac parte profesioniști și manageri. IT-iștii au fost un factor important în dezvoltarea acestui sector, fiind clienți fideli ai cafenelelor din centrul orașului și dispunând de resurse pentru a plăti produse de calitate.

În ciuda acestei evoluții pozitive, unii proprietari de cafenele au adoptat măsuri controversate, precum interzicerea folosirii laptopurilor în anumite zile sau ore. Această decizie a stârnit nemulțumire printre clienți și reacții critice din partea unor activiști și universitari.

Administratorii cafenelelor au susținut că își propun să ofere un mediu relaxant clienților, fără distrageri precum task-uri sau emailuri. Cu toate acestea, această politică a fost privită ca fiind excesivă de către unii clienți, care au considerat că limitează libertatea acestora de a lucra sau de a se relaxa după cum doresc.

Ce spun clienții: „Prețurile și <experiența> în Cluj au devenit ridicole”

Majoritatea comentatorilor la postările lui Dragoș Vana exprimă opoziția față de interdicția utilizării laptopului în cafenele.

Atena a ironizat: „Deci conform logicii lor, ar trebui să angajeze personalul cafenelelor doar pentru zilele de lucru și să-și petreacă weekend-urile acasă cu familia, pentru că oricum e considerată o pierdere de timp să stai în cafenea.”

Aaron Roberts, un fotograf din Anglia stabilit în Cluj-Napoca, a subliniat: „Cafenelele sunt obsedate să maximizeze profitul. Dacă stai în localul lor și te relaxezi, probabil că nu cheltuiești atât de mult pe cât și-ar dori ei. În general, prețurile și experiența în Cluj sunt exagerate. Nu știu cât timp poate continua această mentalitate.”

Elena a împărtășit o experiență similară: „Am avut parte și eu de asta în București. Aveam nevoie urgentă să fac ceva pe site și am crezut că e mai eficient să mă așez la cafenea cu laptopul.

Voiam să termin repede, să beau cafeaua și să plec. Însă mi s-a cerut să închid laptopul chiar după ce comandasem și plătisem cafeaua. Am reușit să rezolv și de pe telefon, dar mi-a luat de trei ori mai mult timp, timp în care le-am ocupat masa. Ghinion.”

Nicoleta a adăugat: „Această interdicție vine din ideea că toți clienții sunt la fel, cu aceleași nevoi și dorințe. Pe de altă parte, reflectă și obiceiul tradițional românesc de a trece dincolo de atribuțiile profesionale. Este ca și cum ai intra în primărie și portarul te întreabă de ce ai nevoie de registratură. Ce contează lor cum vrea fiecare să își bea cafeaua, atâta timp cât consumă și nu afectează afacerea?”

Există și clienți care susțin perspectiva administratorilor de cafenele. Vlad a declarat: „Ei le interzic pentru că mulți antreprenori și freelanceri transformă cafeneaua în birou și stau acolo 5 ore consumând doar o cafea și o apă plată. Toți se consideră mari oameni de afaceri, dar nu pot plăti 200 de euro pe lună pentru un loc de lucru într-un spațiu de coworking.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae și Alina ai României colaj foto OK Magazine si Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
foto pnl negocieri guvern jpg
ceausescu revelion jpg
giuliano stroe 8 jpg
balea dm jpg
Monede romanesti valoare jpg
aeroport brasov jpg
helleborus istock jpg
femeie in zapada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net