În ce oraș din România se găsesc cele mai scumpe locuințe. Cei care vor să cumpere trebuie să scoată bani frumoși din buzunar

Puțini sunt cei familiarizați cu orașul din România în care locuințele ating prețuri exorbitante. Piața imobiliară este într-o continuă schimbare, mereu aducând cu sine surprize.

La Cluj se vând cele mai scumpe locuințe / foto: Pixabay
La Cluj se vând cele mai scumpe locuințe / foto: Pixabay

Deși marile orașe, considerate centre ale dezvoltării țării, au atins deja un vârf al costurilor imobiliare, alte orașe își fac loc rapid în acest domeniu, chiar le depășesc. Iată ce sume trebuie să scoți din buzunar.

Cluj-Napoca, lideră la case și apartamente scumpe

Cluj-Napoca a stabilit un nou record în ceea ce privește scumpirea locuințelor pe piața imobiliară, fiind și una dintre cele mai greu de accesat piețe. În luna februarie 2024, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca a fost de 2.666 euro/mp.

Oradea a fost o surpriză majoră, cu creșteri semnificative ale prețurilor locuințelor în comparație cu anul precedent, devenind astfel al doilea cel mai scump oraș din vest.

La cealaltă extremă, Timișoara se remarcă prin prețuri accesibile la locuințe, adecvate veniturilor locuitorilor. Brașovul a înregistrat și el creșteri semnificative de prețuri. Dacă în luna februarie a anului 2023, apartamentele erau vândute cu 1.580 euro/mp, în luna februarie a anului curent prețul a urcat la 1.815 euro/mp.

Constanța rivalizează cu Bucureștiul

Constanța rivalizează cu Bucureștiul în ceea ce privește prețurile, iar Craiova și Sibiul devin din ce în ce mai scumpe. Conform analizelor specialiștilor imobiliari, Iașiul este cel mai accesibil mare centru regional din România.

În ceea ce privește schimbările recente pe piața imobiliară, prețurile apartamentelor au crescut în luna februarie, Clujul și Brașovul fiind cele mai scumpe orașe, urmate de București și Constanța, care se apropie tot mai mult de nivelurile din Capitală. Totuși, campioana creșterilor în a doua lună a anului a fost Oradea, care a depășit așteptările analiștilor.

Cumpărătorii plătesc acum cu 10% mai mult pentru o locuință față de prețul din luna februarie a anului trecut, când condițiile de pe piața creditării nu erau la fel de favorabile.

Prețurile chiriilor au înregistrat o creștere la nivel național în februarie 2024 față de februarie 2023, cu un avans de 15%, conform specialiștilor imobiliari. În București, prețurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+15%) pentru apartamentele cu trei camere, ajungând la 759 de euro.

În Oradea, prețurile la locuințe au crescut cel mai mult

Cea mai mare creștere anuală la prețurile medii de închiriere a fost înregistrată în Oradea, unde apartamentele cu trei camere au avut o creștere de 29%. Cele mai mari creșteri lunare au fost de 10% la garsonierele din Oradea și Brașov.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este dificil de anticipat evoluția numărului de tranzacții imobiliare în 2024.

Cert este că băncile vor menține condițiile de creditare favorabile pentru cei interesați să își achiziționeze o locuință în primele luni ale acestui an. Potrivit băncilor, numărul celor care solicită credite ipotecare este în creștere, facilitând astfel achiziționarea unei locuințe pentru români, potrivit bzi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net