Revelionul 2012, petrecere de criză
Nouă trupe româneşti, şase ore de petrecere în aer liber, 15 minute de jocuri de lumini şi artificii. Acestea sunt „recordurile" nopţii albe din Piaţa Constituţiei, în care numărul petrecăreţilor a depăşit aşteptările.
Fix 2 milioane de lei. Cu 10% mai puţin decât anul trecut şi mai puţin de jumătate decât bugetul Revelionului Integrării din 2007.
Aceştia au fost banii pe care Primăria Capitalei i-a alocat pentru petrecerea de sfârşit de an din Piaţa Constituţiei.
Cu toate acestea, noaptea dintre ani a avut mai mulţi petrecăreţi decât s-ar fi aşteptat cineva: circa 50.000 de bucureşteni s-au distrat cu măsură, în aer liber.
„Anul acesta am avut un buget limitat la 2 milioane de lei. La fel ca şi anii trecuţi, ne-am rezumat la a invita artişti români să cânte în noaptea dintre ani.
Ne-am străduit şi, cred eu, am reuşit să creăm un spectacol care a bucurat pe toată lumea", ne-a spus Mihaela Păun, directorul ARCUB, organizatorul petrecerii de Anul Nou.
„Seceta" din bugetul Capitalei s-a simţit şi în buzunarul petrecăreţilor. Numărul celor care au ales să petreacă Revelionul în aer liber, gratuit, a crescut simţitor. În comparaţie cu anul trecut, anul acesta au fost martori la programul de sfârşit de an cu 10.000 mai mulţi bucureşteni.
Explicaţia este simplă: veniturile românilor au scăzut simţitor din 2007 încoace. Iată cum au evoluat spectacolele de sfârşit de an, organizate de Primăria Capitalei: în 2007, cu ocazia Revelionului Integrării Europene, 33 de trupe, din ţară şi din străinătate, au cântat pe scenele amplasate la Piaţa Universităţii şi Piaţa Revoluţiei.
Primăria a investit un milion de euro în show, sumă din care 45% a reprezentat costul focului de artificii de 8 minute; în 2008 au fost nouă trupe româneşti şi cântăreaţa britanică Sophie Ellis-Bextor, 15 minute de artificii; în 2009 au cântat zece trupe, 20 de minute de articifii; în 2010 am avut 13 trupe şi 15 minute de artificii; în 2011 au fost 12 trupe româneşti şi 15 minute de artificii; în 2012 au fost 9 trupe şi 15 minute de artificii.
Cifrele chefului de Anul Nou
Participanţi: 9 trupe şi artişti români;
Buget: 2 milioane de lei;
Cel mai bine plătit artist: Zdob şi Zdub;
Artificii: 4,5 tone de material pirotehnic 15 minute de jocuri de lumini şi artificii, pe muzică;
Dotări: 200 mp de ecrane cu leduri, 10 TIR-uri cu echipamente, 200 de reflectoare;
Deşeuri: 23 de tone de sticle, ambalaje şi petarde.
Au aruncat mai puţine gunoaie
Bucureştenii care au petrecut în Piaţa Constituţiei au lăsat în urma lor mai puţine mizerii.
1 ianuarie 2012
Gunoierii au strâns după petrecăreţi 23 de tone de deşeuri, cu 7 mai puţin decât anul trecut.
1 ianuarie 2011
Sticlele de şampanie, paharele din plastic şi resturile de petarde şi confetti vor fi reciclate.