Revoltă la Craiova! Artiștii, lăsați pe drumuri de Sărbători! Șefa Niculina Stoican și-a dat demisia de la cârma „Ansamblului Folcloric Maria Tănase”

Ultima actualizare:

Scandal imens la Craiova! Vestitul  „Ansamblu Folcloric Maria Tănase”urmează să fie desființat și mulți artiști vor fi lăsați pe drumuri, în preajma Sărbătorilor. Managerul ansamblului, artista Niculina Stoican, a demisionat și ea, zilele acestea. Oamenii au depus o petiție online, pentru salvarea instituției culturale de tradiție, de la Craiova. 

Cutremur, în aceste zile, la vestitul „Ansamblul Folcloric Maria Tanase” din Craiova, înstituție condusă până mai ieri de cântareața Niculina Stoican

În urma legii 296/2023 privind sustenabilitatea bugetară, conducerea Primăriei Municipiului Craiova a decis să desființeze „Ansamblul Folcloric Maria Tănase”, acesta urmând a fi alipit, alături de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”.

Proiectul de hotărâre urmează a fi votat de către Consiliul Local al Primăriei Municipiului Craiova, chiar în ședința de astăzi luni, 18 decembrie 2023.

Aprobarea acestei hotărâri va duce, însă, la disponibilizarea mai multor angajați ai Ansamblului, contractul de muncă urmând a fi încheiat pentru 15 la sută dintre aceștia. 

„Se aprobă reorganizarea Teatrului pentru Copii şi Tineret Colibri Craiova, instituție publică de cultură de subordonare locală, cu personalitate juridică, ca urmare a comasării prin absorbția Ansamblului Folcloric Maria Tănase Craiova şi a Casei de Cultură Traian Demetrescu Craiova, începând cu data de 31.12.2023.(...) 

( 2) Reorganizarea instituțiilor de cultură se va realiza cu respectarea următoarelor condiţii cumulative: 

a) o reducere cu cel puţin 15% a numărului de personal proporţional atât pentru funcţiile de conducere, cât şi pentru funcţiile de execuţie; 

b) o reducere cu cel puţin 15% a cheltuielilor de funcţionare, respectiv a cheltuielilor materiale şi servicii. 

(3) Desființarea instituțiilor publice prevăzute la art. 1 va produce efecte la data de 31.03.2024, dată până la care finanțarea se va realiza din bugetele entităților existente. 

(4) Teatrul pentru Copii si Tineret Colibri Craiova, în calitate de instituție absorbantă se subrogă în drepturile și obligațiile instituțiilor desființate, preluând totodată și calitatea procesuală în litigiile existente. 

Îndeplinirea procedurilor legale referitoare la încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaților care nu sunt preluaţi în limita posturilor aprobate conform organigramei și statului de funcții, cade în sarcina conducătorilor instituțiilor de cultură reorganizate, până la data de 31.03.2024, cu respectarea prevederilor legale” , se arată în hotărârea emisă de către Primăria Craiova. 

Niculina Stoican și-a dat demisia din funcția de manager: „Mulți își vor pierde locurile de muncă”

În urma deciziei luate de autoritățile din Craiova, artista Niculina Stoican a decis, zilele trecute, să-și dea demisia din funcția de manager al instituției. 

„Au fost trei comisii, ședința de plen va fi luni, s-a votat, hotărârea a trecut și instituția se desființează. Eu mi-am dat demisia! 

Mulți își vor pierde locurile de muncă, fiecare e foarte afectat… vom vedea. Luni (18 decembrie) este încă o ședință de plen și vom vedea ce se întâmplă atunci.

Teatrul Colibri este o instituție frumoasă cu o activitate specifică, nu este o rușine să fim asociați cu altă instituție de cultură. 

Durerea cea mai mare este pierderea locurilor de muncă. Ansamblul Folcloric Maria Tănase are mesajul lui cultural, bazat pe tradiție, identitate, patrimoniu material și imaterial, nu are niciun fel de legătură cu mesajul cultural pe care îl transmite teatrul de păpuși”, a precizat Niculina Stoican, conform starpopular.ro.

„În jur de 23 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă”

Conform organigramei, în prezent Ansamblul Folcloric Maria Tănase are, un număr de 61 de angajați. Prin această hotărâre a Primăriei se dorește o reducere de aproape 30% a costurilor instituției in cauză, ceea ce echivalează cu un un număr semnificativ de concedieri, disponibilizările vizând cu precădere secția dansatorilor. 

„În jur de 23 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă. Șase cupluri suntem familii, ne-am cunoscut pe ringul de dans, ne-am petrecut tinerețea în această instituție… De aici încolo, vom vedea ce se va întâmpla.

Toată tinerețea mi-am dăruit-o acestei meserii, dansul popular. Am fost în cele trei comisii, n-au stat de vorbă cu nimeni, au trecut așa… ca vântul pe la urechi.”, a precizat la rândul său Radu Adrian, reprezentantul dansatorilor Ansamblului Maria Tănase.

Angajații ansamblului s-au mobilizat și au făcut o petiție în mediul online prin care speră ca instituția lor să nu fie desființată de Primărie. 

Petiția de salvare a vestitei instituții de cultură a strâns, într-o zi, nu mai puțin de 10.000 de semnături.

Ansamblul Folcloric Maria Tănase a fost înființat în anul 1992, cu rolul de a valorifica şi promova cultura tradițională din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din județul Dolj. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
image
actualitate.net
image
actualitate.net