Olguța Berbec și Niculina Stoican, față în față la tribunal

Ultima actualizare:

Pe 14 iunie, la Tribunalul București, a avut loc procesul în care Niculina Stoican a fost data în judecată de către Olguța Berbec după ce aceasta i-ar fi furat piesa. Surse apropiate celor două cântărețe au mărturisit pentru Click! că cele două soliste au fost puse față în față de magistrați și interogate cu privire la piesa "Dragoste veche și nouă".  Olguța le-a spus ca i-ar fi dat-o cu drag dacă o cerea, dar Niculina a ținut-o pe a ei, însă,  la un moment dat, a recunoscut că a luat piesa cu bună știință, dar asta pentru că a considerat că ar fi "culeasă din folclor".

Niculina Stoican este în scandal cu Olguța Berbec. Sursa foto: Fanatik
Niculina Stoican este în scandal cu Olguța Berbec. Sursa foto: Fanatik

Olguța Berbecuț și Niculina Stoican, față în față la tribunal!

Iată că pe 14 iunie a avut loc înfățișarea la Tribunalul București, și pentru că era ultimul dosar, cele două soliste au fost nevoite să aștepte pe holuri vreo patru ore, apoi încă trei ore în sala de judecată, unde magistrații le-au adresat întrebări fiecăreia dintre ele, încercând să afle cine- ce a furat.

Se pare că atmosfera a fost extrem de tensionată, mai ales că interogatoriul a fost unul crâncen. Olguța a depus dovezi prin care arată autenticitatea piesei sale și, mai ales, a contat faptul că melodia "Dragoste veche și nouă" este înscrisă la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde și apare ca autor al liniei melodice și versurilor, și mai ales, primește bani din drepturi de difuzare a acesteia! 

Niculina, la rândul ei, s-a apărat și a spus că nu a auzit niciodată piesa Olguței Berbec, iar piesa pe care ea însăși o interpretează îi aparține și este culeasă din folclor. Numai că la întrebarea magistratului "sunteți de acord că linia dumneavoastră melodică e identică cu cea a piesei  Olguței Berbec?",  Niculina a spus "DA"! 

Iată că în aceste sens, pentru ca decizia judecătorilor să fie una corectă și onestă, în data de 13 septembrie, 3 experți de la Institutul de Muzică vor analiza și vor considera dacă piesa Niculinei e de proveniență din folclor sau sustrasă de la Olguța.

Niculina Stoican a plagiat sau nu?

"Dragoste veche și nouă" este piesa interpretată magistral de către Olguța Berbec și face parte de pe albumul intitulat "Iubește Inimă și Iartă". În anul 2014, artista a realizat textul melodiei, iar pentru linia melodică a apelat la Aurel Blândea.

În anul 2015, ca să fie asigurată,  Olguța a înregistrat-o la Uniunea Compozitorilor, fiind remunerată din difuzările de pe radio și alte canale muzicale.  Iată că anul trecut, Niculina Stoican a apărut și ea pe piața muzicală cu o piesă care seamănă izbitor cu cea a Olguței Berbec. Piesa Niculinei se numește "Iar mi-e dor de Mehedinți",  are alt titlu, alte versuri, doar că nu trebuie să fii expert că să îți dai seama că linia melodica este identică cu cea a Olguței, ce a și determinat-o pe cea din urmă să considere că a fost plagiată.

Bineînțeles că la auzul acestei piese urcate pe Youtube și interpretată de colega sa,  Olguța a rămas mută de uimire și a considerat că nu este corect ca o colegă de breaslă să îi fure piesa pe care ea înregistrat-o la UCMR ADA și a mai și plătit pentru linia melodică. Mai mult, cei de la Youtube au raportat ambele interprete pentru această asemănare, punându-le în ipostaza de a renunța una dintre ele la piesă.

Se pare că Olguța nu a găsit înțelegere, iar anul trecut a dat-o în judecată pe Niculina pentru "furt intelectual".

Niculina Stoican nu e la prima abatere!

Din păcate, în urmă cu 9 ani, Niculina a procedat asemănător față de o alta colegă de breaslă. Este vorba despre Camelia Balmău a cărei piesă intitulată "Stă murguțul lângă gard" și apărută cu zece ani în urmă,  a fost motiv pentru ca cele două să ajungă în instanța. Camelia a dat-o în judecată pentru furt pe Niculina, însă a renunțat pe parcurs la proces din cauza cheltuielilor prea mari cu avocații, dar și a timpului prea mare de așteptare a soluționării cauzei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

image
image
image
image
image
image
image png
image png
stela popescu scaune (1) png
gestul facut de catalin dobrescu oana radu webp
cardi b sexy instagram jpg
puiu calinescu jpg
banner maria constantin png
IULIA VANTUR SI SALMAN webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net