România, campioană în UE la accidentele rutiere mortale. Peste 19.000 de conaționali și-au pierdut viața

În cursul anului trecut, aproximativ 19.800 de persoane și-au pierdut viața în urma unui accident rutier, având o creștere cu 5% față de 2020, dar și cu o scădere de 13% față de nivelul dinaintea pandemiei, în 2019.

accident iasi jpg

De asemenea, în 2021, cele mai sigure drumuri rămân în Suedia, unde doar 18 de decese au fost cauzate la un număr de un milion de locuitori. În același timp, în România, 93 de decese au fost cauzate de accidentele rutiere la un milion de locuitori, unde a fost înregistrată cea mai mare rată a mortalității din Uniunea Europeană. Media UE a fost de 44 de decese la un milion de locuitori.

Ce a stat la baza acestui număr ridicat de accidente

"În condiţiile în care nivelul traficului a revenit la normal, trebuie să ne asigurăm că nu vom reveni la cifrele de dinaintea pandemiei privind mortalitatea în accidente rutiere. La nivelul UE, vom face tot posibilul, prin finanţare, legislaţie şi activităţi de sensibilizare, să ajutăm la livrarea unui 'sistem sigur' pentru o infrastructură mai sigură, vehicule mai sigure, folosirea mai sigură a şoselelor şi o îngrijire mai bună post-coliziune. Dar aceasta este o responsabilitate comună a statelor membre, a industriei şi a utilizatorilor drumurilor. Fiecare deces şi rănire serioasă pe şoselele noastre poate fi evitat", a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Vezi și Trei adulți și un copil de un an și trei luni, morți într-un grav accident în Timiș

Comparativ cu nivelul de dinaintea pandemiei, respectiv în 2019, numărul deceselor rutiere a scăzut cu 13% anul trecut, cel mai semnificativ declin, de peste 20% înregistrându-se în Danemarca, Belgia, Portugalia, Polonia şi Lituania. În contrast, în ultimii doi ani, Letonia, Slovenia şi Finlanda au raportat creşteri ale numărului deceselor rutiere.

Obiectul Uniunii Europene, până în anul 2030, este înjumătățirea numărului de persoane ce-și pierd viața în urma unui accident rutier. În același timp, la nivelul Uniunii Europene, în ultimii zece ani s-a înregistrat un declin cu 36%.

Citește și România, mult mai bogată decât alte țări din Europa. Pe ce loc se clasează țara noastră

Așadar, potrivit datelor Executivului Comunitar, citat de către Agerpres, nouă state din Uniunea Europeană, printre care se numără Danemarca, Germania, Irlanda, Cipru, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia şi Suedia, au înregistrat o scădere semnificativă a numărului de accidente rutiere ce se soldează cu moartea pasagerilor sau conducătorilor auto. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net