România, divizată între furtuni și căldură extremă. Unde plouă și unde va fi caniculă insuportabilă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de cod galben și portocaliu pentru condiții meteorologice extreme. În timp ce jumătate din țară se află sub avertizări de ploi și furtuni violente, cealaltă jumătate se confruntă cu temperaturi caniculare.

România, împărțită între avertizări de vijelii și arșiță / foto: Pixabay
România, împărțită între avertizări de vijelii și arșiță / foto: Pixabay

În intervalul 20 iulie, ora 15 – 21 iulie, ora 03, ANM a emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cu precipitații semnificative.

În sudul Banatului, nord-vestul Olteniei și sud-vestul Transilvaniei, se vor înregistra averse torențiale, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii (rafale de 70...90 km/h), grindină și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor atinge 25...40 l/mp și, pe arii restrânse, pot depăși 50...70 l/mp.

În intervalul 20 iulie, ora 13 – 21 iulie, ora 10, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Transilvania, și local în Maramureș și Muntenia, se vor înregistra perioade de instabilitate atmosferică manifestate prin averse torențiale, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii (rafale de 50...70 km/h), grindină și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

 Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat

Pe 20 iulie este valabil și un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat pentru județele Dolj, Olt și Teleorman.

În aceste județe, valul de căldură va persista, cu temperaturi maxime de 37...38 de grade și disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Tot pe 20 iulie este în vigoare și un cod galben de caniculă pentru Oltenia, Muntenia și Dobrogea continentală, unde valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar ITU va depăși 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34...37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Meteorologii ANM au emis și un cod galben de caniculă pentru întreaga zi de duminică, 21 iulie.

În centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar ITU va depăși 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net