România, jignită din nou de austrieci, după ce Cluj și Brașov au fost votate mai sigure decât Viena: „Logic, toți infractorii români sunt în Austria”

Ultima actualizare:

Un clasament recent care vizează criminalitatea arată că anumite orașe din România ar putea mai sigure decât este Viena în prezent.

Cluj și Brașov au fost votate mai sigure ca Viena
Cluj și Brașov au fost votate mai sigure ca Viena

Clasamentul măsoară ceea ce se numește „criminalitate percepută", adică modul în care populația simte gradul de securitate într-un oraș. Rezultatele sugerează că Viena ocupă doar locul 26 în acest clasament, în timp ce Timișoara, Cluj, dar și Brașov se află înaintea ei.

Este important de reținut că acest clasament nu se concentrează pe ratele reale ale criminalității, ci pe sentimentul de siguranță al oamenilor. Cei care au răspuns la sondaj, adică locuitorii și vizitatorii din marile orașe europene, sunt întrebați despre nivelul perceput al criminalității.

Acest lucru include sentimentul lor de siguranță atunci când se plimbă pe străzi noaptea, dar și teama de infracțiuni grave.

Ce este luat în considerare în clasament

Clujul, considerat mai sigur ca Viena / foto: Pixabay
Clujul, considerat mai sigur ca Viena / foto: Pixabay

Sondajul, citat de Exxpress.at include preocupările legate de diverse tipuri de infracțiuni, cum ar fi jafuri, furturi de mașini, atacuri fizice de către străini, hărțuire în locuri publice și discriminare bazată pe criterii precum culoarea pielii, originea etnică, sexul sau religia.

Mai mult, sunt evaluate infracțiunile împotriva proprietății, cum ar fi tâlhăria, furtul și vandalismul, precum și infracțiunile violente, cum ar fi vătămările corporale, omuciderile sau infracțiunile sexuale.

Controversatul clasament folosește o scală de la 20 la 60 pentru acordarea de scoruri. Ce este sub 20 înseamnă, concret, niveluri scăzute de criminalitate percepută.

Punctajele între 20 și 40 sunt considerate scăzute, iar cele peste 40 arată că există o percepție de criminalitate ridicată. În schimb, un indice de siguranță este opusul acestui concept.

Viena are o scor mare de criminalitate percepută

În acest clasament, orașele din Elveția se bucură de rezultate remarcabile în acest clasament. Berna, capitala elvețiană, se află pe primul loc în ceea ce privește siguranța percepută, în timp ce Zurich ocupă locul trei. Chiar și Basel este considerat un oraș extrem de sigur în Europa.

Viena este ceva mai în urmă, ocupând doar locul 26, în indexul de siguranță. Capitalele europene precum Praga, Varșovia și Copenhaga sau Reykjavik stau mai bine. Interesant de observat că înaintea Vienei se situează trei orașe din România: Cluj Napoca se situează pe locul 11, Timișoara pe 14, iar Brașov pe 18.

Potrivit aceluiași sondaj, cel mai periculos oraș din Europa este Catania, în Sicilia, iar Marsilia și Coventry sunt puțin mai puțin riscante.

Sondajul a stârnit însă și comentarii controversate din partea cititorilor exxpress.at: „Orașele din România, mai sigure decât Viena? Bineînțeles și logic, pentru că toți infractorii români sunt în Austria!“, consideră cititorul care se recomandă drept „Masi“.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net