România suspendă toate operațiile care nu sunt urgențe, din spitalele publice. Declarațiile lui Arafat

Ultima actualizare:

    Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed ArafatFoto: Arhivă Click!
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed ArafatFoto: Arhivă Click!

Spitalele publice suspendă pentru 30 de zile operaţiile şi tratamentele care nu reprezeintă urgențe, a anunţat luni, 4 octombrie, secretarul de stat Raed Arafat, pe fondul creșterii bolnavilor de COVID.

„Suntem nevoiţi să emitem un ordin de 30 de zile care preve că, începând cu data emiterii acestuia, managerii spitalelor publice cu paturi dispun măsuri de suspendare a internărilor pentru operaţii şi tratamente care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate”, a declarat Raed Arafat.

Măsura nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate care au nevoie de controale obligatorii, pacienţilor cu afecţiuni incologice sau care necesită proceduri de dializă. Fiecare caz este analizat de medicul care tratează bolnavul respectiv şi decide dacă operaţia sau tratamentul în spital se pot amâna sau nu.

Medicii din spitalele în care nu se mai fac operaţii vor fi detaşaţi pe secţiile COVID

De asemenea, în spitalele cu deficit de personal, medicii vor face ture de 12 ore. Dacă până acum dimineaţă la spital mergeau 4 medici, iar unul rămânea de gardă, de acum, din cauza presiunii foarte mari pe un singur medic, un medic va veni 12 ore, se va odihni 24 de ore şi ca relua o altă tură de 12 ore. Ordinul este avizat şi de Ministerul Sănătăţii, spune Arafat.

România cere ajutoare pentru medicamente

De asemenea, mecanismul de Protecţie Civilă urmează să fie activat de marţi. România va solicita ajutorul țărilor UE pentru furnizarea medicamentului Tocilizumab (folosit pentru tratamentul Covid). Secretarul de stat Raed Arafat spun că stocul mai ţine doar două - trei săptămâni.

„(..) Să vedem dacă putem lua medicamentul de la ţările care nu se confruntă în acest moment cu un val serios. Ministerul Sănătăţii urmează mâine să ne spună care este cantitatea să o anunţăm”, a declarat Raed Arafat.

Tot prin Mecanismul de Protecţie Civilă, este posibil ca România să ceară anumite echipamente, în mod deosebit oxigenatoare individuale, pentru a creşte numărul paturilor cu oxigen din spitalele care au paturi libere, dar nu sunt conectate la oxigen. „Este posibil să activăm mecanismul și pentru concentratoare de oxigen, dar asta mai analizăm”, a spus secretarul de stat.

Arafat a adăugat că este întrebat foarte des de ce nu sunt transferaţi pacienţii în străinătate. „Este imposibil să poţi să pui astfel de cifre pe avioane şi să pleci cu ei. Mulţi pacienţi intubaţi nu suportă transportul cu avionul, cel puţin nu 4 sau 5 ore, nu este soluţia magică care rezolvă problema”, a declarat Arafat, cae nu a exclus nici posibilitatea ca România să ceară ajutorul unor echipe medicale din străinătate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net