Lovitură dură pentru români. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani

Ultima actualizare:

Românii care au credite la bănci și sunt afectați de indicele ROBOR primesc o nouă lovitură. După o perioadă de stagnare de trei luni la valoarea de 5,5%, ROBOR a început să crească din nou, atingând aproape 6% în ultimele zile. Aceasta înseamnă că cei care au credite cu dobândă variabilă și își recalculează ratele vor observa o creștere a acestora, punând o presiune financiară suplimentară asupra lor. Banca Națională a României (BNR) explică această majorare prin incertitudinea politică, care a influențat volatilitatea pieței.

Plată credit bancă. Foto: arhiva.
Plată credit bancă. Foto: arhiva.

Cum se măresc ratele la credite

Pentru un împrumut de 350.000 de lei pe 30 de ani, rata lunară se majorează semnificativ din cauza creșterii ROBOR. În prezent, o persoană care are un astfel de credit plătește o rată de aproximativ 2.580 de lei. Odată cu majorarea indicelui, rata va crește cu 64 de lei, ceea ce înseamnă o suplimentare semnificativă a obligațiilor lunare ale debitorului. Deși specialiștii estimează că această creștere ar putea fi temporară, impactul financiar imediat este considerabil.

Irina Chițu, analist financiar, explică faptul că această majorare a ROBOR ar putea fi doar un fenomen pe termen scurt. „Este posibil ca aceasta să fie o creștere temporară, cauzată de scăderea lichidității în bănci, pe măsură ce firmele plătesc dările la stat. Totuși, lichiditatea va reveni pe măsură ce vor fi plătite pensiile și salariile în perioada următoare”, afirmă Chițu, citată de observatornews.

Ce recomandă specialiștii

Pentru a evita fluctuațiile ratei dobânzii și pentru a avea o predictibilitate mai mare asupra plăților, specialiștii recomandă persoanelor care intenționează să ia un credit ipotecar să opteze pentru dobânda fixă, chiar și pe termen scurt (trei sau cinci ani). „Este important ca persoanele să compare mai multe oferte din piață pentru a alege soluția cea mai bună. Deși în 2025 este posibil ca dobânzile să scadă ușor, reducerile vor fi minime”, susține Irina Ștefan, expert în creditare.

De asemenea, Irina Chițu subliniază că, în prezent, dobânzile fixe la creditele ipotecare sunt mai mici decât indicii bancari ROBOR și IRCC, iar refinanțarea unui credit cu dobândă fixă poate reprezenta o opțiune avantajoasă pentru mulți români. „La o dobândă de politică monetară de 6,5%, care va rămâne stabilă până anul viitor, dobânzile interbancare pot varia între 5,5% și 7,5%. Refinanțarea cu dobândă fixă rămâne una dintre cele mai bune soluții pentru cei care doresc mai multă stabilitate în plata ratelor”, adaugă Chițu.

În ceea ce privește indicele IRCC, care afectează creditele luate după 2019, acesta rămâne la niveluri maxime istorice de 5,9%. Deși există așteptări ca IRCC să scadă în 2025, specialiștii subliniază că aceste scăderi vor fi minime și nu vor aduce reduceri semnificative ale ratelor.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William Kate Middleton cu Prinții George Charlotte și Louis GettyImages 2187955497 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dating online reusit jpeg
Lac culori  jpg
FotoJet jpg
Nicuşor Dan fB jpg
Notre Dame Paris Interior Foto Profimedia 0940822605 jpg
Marte jpg
Cele mai hazlii scrisori din tolba lui Mos Craciun  Sursa imagine shutterstock 745825033 jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net