Românii preferă mașinile gri. De ce nu aleg alte culori precum roșu sau verde

Ultima actualizare:

Atunci când vine vorba de alegerea culorii mașinii, șoferii români optează, în mare parte, pentru tonuri conservatoare, arată un studiu. De la griul clasic la alb și negru, preferințele șoferilor se îndreaptă către culori practice, ușor de întreținut. Deși există o varietate de opțiuni cromatice, culorile vii rămân în umbră pe șoselele românești.

Mașini. Foto: arhiva.
Mașini. Foto: arhiva.

Culorile preferate ale românilor în materie de mașini

Studiul efectuat pe vehiculele verificate pe platforma carVertical dezvăluie că 28,2% dintre mașinile din România au o nuanță de gri, urmate de 18,6% albe și 21,9% negre. Această preferință pentru culorile clasice se reflectă și la nivel global, unde vehiculele cu culori conservatoare domină pe piață. Culoarea albă, argintie, griul și negrul sunt considerate practice și mai puțin susceptibile la decolorare, asigurând o întreținere facilă, aspecte esențiale pentru orice posesor de mașină.

Evoluția preferințelor de culori

De-a lungul timpului, preferințele pentru anumite culori au cunoscut schimbări ușoare. În anul 2000, 29,7% dintre mașinile din România erau gri, iar până în 2020, această cifră a scăzut ușor la 28,2%. Popularitatea culorii negre a înregistrat o creștere de la 26,1% în 2000 la 29,4% în 2010, urmată de o ușoară scădere la 23,6% în 2020.

De ce nuanțele vii sunt evitate

Culorile vii, cum ar fi galbenul și roșul, dețin o pondere semnificativ mai mică pe piața auto din România. Mașinile galbene reprezintă doar 1,9%, iar cele roșii 6,1% dintre vehiculele verificate pe carVertical. Șoferii evită aceste culori vii din cauza potențialei estompari în timp, care poate duce la devalorizarea mașinii. Astfel, pentru a preveni decolorarea vopselei, se recomandă păstrarea vehiculului la umbră.

Schimbări în ofertele producătorilor

Explicațiile pentru această preferință pentru culorile conservatoare includ și reducerea ofertelor producătorilor auto pentru variante de culori vii. Cu toate că, în trecut, erau disponibile mai multe opțiuni colorate, trendul actual reflectă dorința șoferilor de a alege vehicule în culori neutre, mai puțin expuse, scriu cei de la Adevărul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net