Românii primesc 1.400 de lei de la stat. Cine va beneficia de acest ajutor

Statul întinde o mână românilor săraci şi acordă bani pentru plata facturilor la energie. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pune la bătaie pentru acest proiect 4 miliarde de lei, intergral din fonduri europene. Concret, românii cu venituri mici vor primi 1.400 de lei, bani destinaţi pentru plata facturilor la energie, în două tranşe.

Pensionarii cu venituri minime de 2.000 de lei vor primi ajutoare
Pensionarii cu venituri minime de 2.000 de lei vor primi ajutoare

Cine primeşte aceşti bani şi cum se acordă? Click! vă dă toate detaliile. Potrivit unui comunicat al MIPE, sprijinul acordat populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi va fi acordat pe loc de consum sau gospodărie unde veniturile sunt mici sau foarte mici.

Cine primeşte ajutorul de la stat?

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a stabilit cele patru grupe de români cele mai vulnerabile care vor primi ajutoarele pentru facturile la energie.

• Aşadar, în prima grupă sunt pensionarii. Aceştia trebuie să facă parte din sistemul public sau se află în evidenţa caselor de pensii sectoriale sau sunt beneficiari de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special. Aceştia trebuie să aibă minim 60 de ani şi să încaseze o pensie mai mică sau egală cu 2.000 de lei.

În cea de-a doua grupă intră persoanele, atât copii cât şi adulţi, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu care au venituri proprii mai mici sau egale cu 2.000 de lei;

Grupa a treia se referă la familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei.

În cea de-a patra grupă se regăsesc familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

Cum se dau banii?

Toate aceste persoane vor primii ajutorul de 1.400 de lei care se va acorda în două tranşe, astfel:

• Prima tranşă de 700 de lei se acordă în februarie 2023, pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023.

• A doua tranşă de 700 de lei va veni în septembrie 2023, pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Aceşti bani vor fi expedianţi pe carduri. De emiterea şi distribuirea acestora se va ocupa Poşta Română.

„Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit şi distribuit de către Compania Naţională Poşta Română, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea preţului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poştal asigurat de CN Poşta Română SA, datorii curente şi/sau restante către furnizorii de energie”, se arată în comunicatul MIPE.

Voucherele sociale se dau şi anul viitor

Totodată, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va continua să finanţeze, tot din fonduri europene, voucherele sociale pentru achiziţia de alimente şi mese calde cu valoarea de până acum, de 250 de lei, o dată la două luni.

Ministrul Marcel Boloș
Ministrul Marcel Boloș

„Este un moment în care România, ca şi multe alte state europene, se confruntă cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Tocmai de aceea este vital să venim în sprijinul persoanelor vulnerabile, pentru ca toţi românii să treacă cu bine peste această perioadă.

Sunt aproximativ 3.000 de lei pe care fiecare beneficiar îi va primi cu siguranţă anul viitor, din fonduri europene, într-un efort al Guvernului de a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă”, a transmis ministrul Marcel Boloş, pe Facebook.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net