Ruinele industriale din România care vor fi transformate în grădini urbane moderne. Investițiile de milioane de euro vor crea locuri de joacă și zone de relaxare
Autoritățile din Reșița și Hunedoara, două foste centre importante ale industriei siderurgice din România, au în plan transformarea marilor ruine industriale în grădini urbane moderne. Iată ce vor cuprinde proiectele!

La apogeu, uzinele din Reșița aveau peste 20.000 de angajați și ocupau 450 de hectare. După 1990, atât combinatul metalurgic, cât și Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița au intrat într-un proces de restructurare și privatizare, care a dus la închiderea multor secții, potrivit Adevărul.ro.

Acum, pe ruinele industriale, autoritățile vor să amenajeze un parc de peste două hectare, cu ajutorul fondurilor europene. Investiția depășește două milioane de euro, din care 1,9 milioane sunt finanțare nerambursabilă. Proiectul ar trebui finalizat până în martie 2027 și prevede două zone: una activă, cu locuri de joacă, poieni și piațete, și una pasivă:
„Aleile parcului vor fi concepute într-un mod organic, adaptate reliefului, cu trasee variate pentru plimbare, realizate din materiale permeabile. În zonele bogate în vegetație se vor construi pasarele din lemn, care vor permite accesul și vor funcționa ca observatoare pentru fauna și flora locală”, a anunțat ADR Vest, conform sursei precizate.
Hunedoara investește 21 de milioane de euro
Uzinele de fier din Hunedoara aveau în perioada comunistă aproximativ 20.000 de angajați și se întindeau pe 450 de hectare, însă astăzi mai lucrează puțin peste 500 de oameni, iar o mare parte din platformă a fost abandonată. Prin urmare, aproape nouă hectare din vechea platformă siderurgică vor fi transformate într-o grădină urbană cu lac, zone de relaxare și un traseu de alpin coaster. Proiectul propus de către primăria municipiului Hunedoara Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest este estimat la aproximativ 21 de milioane de euro.
„Este vorba despre o suprafață totală de aproximativ 8,7 hectare, aflată peste drum de Castelul Corvinilor. Viitoarea grădină urbană va fi o atracție atât pentru turiști, cât și pentru localnici. Proiectul urmează să fie depus pentru obținerea unei finanțări prin Programul Tranziție Justă, până la data de 30 septembrie 2025”, a transmis administrația locală.