SCANDAL! Noi reguli de internare în spital
Numai bolnav să nu fii în România, pentru că nici măcar în spital nu mai eşti primit dacă nu eşti plin de sânge, orb sau surd! Potrivit unui ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, de astăzi, se vor aplica noi reguli de spitalizare. Ministerul Sănătăţii nu e, însă, de acord cu acestea.
Mâncaţi sănătos, dacă vă mai permiteţi acest lucru, şi încercaţi să nu vă mai enervaţi, dacă puteţi, ca să nu vă mai îmbolnăviţi.
Citeşte şi:
Vremea schimbătoare, atac la sănătate!
Află totul despre sănătatea corpului tău
Românii au alergat pentru sănătate - VIDEO
Ne aşteaptă vremuri şi mai grele decât până acum, pentru că nu vom mai fi primiţi în spitale decât dacă suntem cu un picior în groapă.
Mai precis, de astăzi, spitalizarea se va face în baza unor noi criterii stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Click! îţi arată ce simptome şi afecţiuni trebuie să ai ca să mai poţi beneficia de internare.
Reguli noi
Pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli.
Schimbare acută în starea de conştienţă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.
Puls anormal, adică frecvenţă periferică sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin cinci minute.
Tensiune anormală (presiune sistolică sub 90 sau peste 200 mmHg şi o valoare diastolică de sub 60 sau peste 120 mmHg).
Pierdere acută a vederii sau a auzului (pierdere severă parţială sau totală şi care s-a instalat rapid şi persistă în momentul internării) sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului.
Răni cauzate de traume majore (fractură a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau braţului, fractură a coloanei vertebrale în zona cervicală, disfagie acută cu risc de aspiraţie), dar nu şi răni izolate ale mâinilor sau picioarelor.
Febră persistentă de cel puţin cinci zile (trei zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius).
Sângerare abundentă (hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă) şi orice caz în care există suspiciune de sângerare internă.
Deshidratare severă la momentul sosirii la spital.
Anomalii ale electrocardiogramei.
Durere paralizantă sau durere severă cu suspiciune de urgenţă medicală şi care nu poate fi tratată adecvat în Departamentul de urgenţă.
Mai poate fi decisă internarea în cazul persoanelor care trebuie să primească anumite tratamente intraarteriale sau pentru stabilizarea tinerilor cu diabet sever.
«Nu vom aproba aceste criterii»Cseke Attila,ministrul sănătăţii
"Ministerul Sănătăţii nu va aproba aceste criterii propuse de către CNAS. Ordinul MS din 2007 prevede opt criterii de internare pentru pacienţii de urgenţă, iar sistemul funcţionează foarte bine după acestea. Nu văd de ce să modificăm aceste regului. De ce un bolnav cu febră 38 să aştepte trei sau cinci zile până când să fie internat? Cred că medicul este cel care trebuie să decidă dacă este un caz de urgenţă sau nu. Criteriile propuse sunt subiective, iar dacă propunerea ar trebui pusă în aplicare se va îngreuna modul de desfăşurare a actului medical în spitale".