Schimbarea care afectează toți angajații din România. Toate companiile vor fi obligate să facă acest lucru
Uniunea Europeană a impus o decizie importantă care va schimba modul în care companiile din România recrutează personal. De acum înainte, toți angajatorii vor fi obligați să pună salariile "la vedere" în anunțurile de angajare. Această mișcare are scopul de a aduce mai multă transparență și claritate în procesul de recrutare și de a încuraja egalitatea salarială între sexe.
Doi ani pentru a se conforma acestor noi reguli
Legislația europeană prevede că angajatorii români au la dispoziție doi ani pentru a se conforma acestor noi reguli. Astfel, până în momentul expirării termenului, toate companiile sunt obligate să revizuiască și să actualizeze grila salarială pentru a se conforma noilor cerințe legislative.
Odată cu această schimbare, peste 40% din anunțurile de angajare de pe una dintre cele mai cunoscute platforme de recrutare din România deja afișează salariul. Aproape o treime din cele peste 25.000 de oferte disponibile pe această platformă mizează pe transparență, iar acest trend se observă mai ales în domenii precum HoReCa, turism sau transporturi.
Pe lângă aceste domenii tradiționale, transparența salarială câștigă teren și în sectoarele în continuă dezvoltare din România, cum ar fi IT-ul, PR-ul sau call-center-ul. Astfel, salariul afișat devine un criteriu important în procesul de selecție și de departajare a candidaților încă de la momentul publicării anunțului de angajare, scriu cei de la observatornews.ro.
Ce spun angajații
Angajații, precum Andreea Ioniță, un consultant în turism, văd această schimbare ca pe un punct de plecare onest în orice carieră. Ea consideră că afișarea salariului de bază este un pas pozitiv, mai ales într-o perioadă dificilă cum a fost pandemia, când mulți candidați căutau mai ales siguranță financiară.
Cosmin Vasile, din domeniul PR-ului în turism, apreciază că această decizie ușurează procesul de recrutare, observând o creștere a interesului și a ocupării posturilor disponibile.
Cu toate acestea, noua lege îi obligă pe angajatori să aibă criterii clare și obiective în stabilirea salariilor, iar platformele de recrutare se așteaptă la o creștere a numărului de joburi cu salariul afișat. Directorul de comunicare al unei astfel de platforme, Ana Călugăru, anticipează că, creșterea va fi exponențială pe măsură ce termenul limită impus de Comisia Europeană se apropie.
Această schimbare legislativă vine cu un pas important înainte către o piață a muncii mai transparentă și echitabilă, unde angajații pot face alegeri informate și unde se promovează egalitatea salarială între sexe.