Schimbări importante din 2024 pentru toți angajații! Cine primește bani în plus
Au fost publicate opt proiecte de acte normative cu privire la măsurile fiscal-bugetare ce se vor aplica din anul 2024. Amintim că de la 1 ianuarie salariile vor crește cu 5%, munca suplimentară se va compensa doar cu timp liber, iar statutul personalului feroviar va fi amânat și în 2024. Și renumerația profesorilor se va schimba. Salariile acestora vor crește cu 20% în două tranșe: 13% în ianuarie și 7% în august, scrie adevărul.ro.
Măsuri fiscal-bugetare ce se aplică din 2024
Bugetul pe 2024 a fost publicat în varianta de proiect pe site-ul Ministerului Finanțelor. Salariile bugetarilor și demnitarilor vor crește cu 5% de la 1 ianuarie 2024, potrivit proiectui de ordonanță de urgență. Excepție de la această prevedere fac profesorii, care vor primi o majorare de salariu de 13% la 1 ianuarie și 7% în luna august.
Alte măsuri cuprinse în proiect: se vor menține sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, primele la nivelul actual și munca suplimentară se va compensa doar cu timp liber. Va exista o majorare a pensiilor de asigurări sociale cu 13,8% începând cu luna ianuarie 2024 și pensiile vor fi recalculate conform Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.
Se vor îngheța angajările la stat
Totodată, biletele de valoare nu se mai acordă, cu excepția tichetelor de creșă. O altă excepție îi privește pe sportivi și colective tehnice care au obținut performanţe deosebite, elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară.
Vor fi înghețate angajările la stat și se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice. Indemnizațiile pentru invalizi, veterani de război, văduve de război etc se vor majora cu 13,8%. Totodată, instituțiile publice nu vor mai avea voie să cumpere sau să ia în leasing mașini și nici să le închirieze, dar nici să mai cumpere mobilier și aparatură birotică. Primarii nu vor mai încasa pensii speciale, iar statutul personalului feroviat se amână și în 2024.
Încurcătură cu privire la salariile profesorilor
Amintim că proiectul „Ordonanței trenuleț” publicat, miercuri, de Ministerul Finanțelor i-a înfuriat pe profesori, după ce într-o primă variantă era prevăzută o creștere a salariilor de doar 8%, începând cu 1 ianuarie 2024, și nu cu 13%, cum anunțase Ministerul Educației. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut că a fost vorba despre „o eroare”, care între timp a fost corectată.