Guvernul propune noi măsuri de austeritate. Cum vor fi afectați românii

Guvernul României pregătește terenul pentru noi măsuri de austeritate, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență ce vizează amânarea majorării contribuției la Pilonul II și eliminarea finanțării de 15% pentru Educație. Acest proiect, aflat în stadiul de draft, a fost obținut de G4Media și Economedia și urmează să fie discutat în prima ședință de Guvern după întoarcerea premierului Marcel Ciolacu din Statele Unite.

Marcel Ciolacu. Foto: arhiva.
Marcel Ciolacu. Foto: arhiva.

Amânarea majorării contribuției la Pilonul II și tăierea finanțării pentru educație

Unul dintre punctele centrale ale proiectului este amânarea majorării contribuției la Pilonul II pentru pensii cu încă doi ani. Deși există o lege care prevede creșterea acestei contribuții la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul propune să se amâne implementarea până în 2026.

În paralel, proiectul de ordonanță propune o măsură drastică în domeniul educației. Se propune tăierea finanțării pentru Educație cu 15% din Bugetul General Consolidat pentru anul 2024, conform prevederilor legii educației Deca-Iohannis. Această lege prevede că, începând cu anul 2024, bugetul alocat Educației ar trebui să reprezinte 15% din Bugetul General Consolidat, însă proiectul propune amânarea aplicării acestei măsuri până în 2025.

Măsuri privind salariile și beneficiile

Proiectul de ordonanță aduce modificări semnificative și în ceea ce privește salariile și beneficiile. Printre principalele măsuri se numără:

- Majorarea salariilor bugetarilor: Salariile de bază ale bugetarilor vor fi majorate cu 5% față de nivelul acordat în luna decembrie 2023.

- Majorarea indemnizațiilor pentru funcțiile de demnitate publică: Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică vor fi majorate cu 5% față de luna decembrie 2023.

- Majorarea salariilor personalului didactic și auxiliar: Salariile personalului didactic și ale personalului auxiliar vor fi majorate cu 13% începând cu 1 ianuarie și cu 7% începând cu decembrie 2023.

- Compensarea muncii suplimentare: Munca suplimentară se va compensa cu zile libere, cu excepția angajaților din domeniile Apărare și Ordine Publică, respectiv penitenciare.

- Eliminarea biletelor de valoare: Instituțiile nu vor mai acorda bilete de valoare în 2024, cu excepția tichetelor de creșă.

- Majorarea indemnizațiilor pentru veteranii de război: Indemnizațiile pentru veteranii de război și văduvele acestora se vor majora cu 13,8%, la fel ca și pensiile.

- Menținerea indemnizației sociale pentru pensionarii de rând: Indemnizația socială pentru pensionarii de rând se va menține la nivelul de 1.281 lei, începând cu decembrie 2023.

Noi măsuri pentru microîntreprinderi

Proiectul de ordonanță introduce și noi măsuri pentru microîntreprinderi, printre care se numără:

Reevaluarea încadrării în categoria de microîntreprindere: Se propune o reevaluare a pragului de 500.000 euro pentru încadrarea firmelor ca microîntreprinderi, luând în calcul veniturile tuturor întreprinderilor legate.

Stabilirea proprietarilor microîntreprinderilor: Se stabilește că o microîntreprindere are asociați/acționari care nu dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la nicio altă persoană juridică română care aplică sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.

Aceste propuneri de măsuri de austeritate vin în contextul în care Guvernul își propune să gestioneze resursele și obligațiile bugetare, având în vedere riscurile fiscale și scopul de a menține stabilitatea macroeconomică. Aceste măsuri vor fi supuse dezbaterii și aprobării în viitoarele ședințe de Guvern.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
parasutism MapN jpg
dan bittman
Elevă la examen - simulare evaluarea nationala - subiecte FOTO Inquam / George Călin
image png
depresie, burnout jpg
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net