Schimbări semnificative în calculul pensiilor. Cum va funcționa noua lege

Ultima actualizare:

Au fost publicate normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor din 2024, aducând schimbări semnificative în modul în care pensiile vor fi calculate pentru români. Această reformă aduce o abordare mai complexă și detaliată, luând în considerare diverse elemente precum anii de muncă, orele suplimentare, premiile, armata, facultatea, șomajul și chiar statutul de mamă.

Pensie. Foto: arhiva.
Pensie. Foto: arhiva.

Introducerea punctelor bonus, una dintre modificările majore

Una dintre modificările majore este introducerea punctelor bonus în formula de calcul a pensiei. Astfel, cei care au muncit peste 25 de ani vor primi 0.50 puncte bonus pentru fiecare an de muncă în plus. Pentru cei care au muncit peste 30 de ani, aceste puncte cresc la 0.75, iar cei cu o vechime de peste 35 de ani vor beneficia de un punct adițional.

Alte noutăți în calcularea pensiei

O altă noutate este includerea în calcul a unor aspecte precum orele suplimentare, premiile, serviciul militar, frecventarea facultății și perioadele de șomaj. Totalul punctelor bonus acumulate va fi înmulțit cu un punct de referință, având o valoare de 81 de lei.

Mamele, pentru prima dată, vor fi luate în considerare la calcularea pensiei

Extrem de interesant este faptul că, pentru prima dată, mamele vor fi luate în considerare în calculul pensiei. Femeile care au cel puțin un copil vor putea solicita pensionarea cu șase luni mai devreme, reprezentând o recunoaștere a contribuției acestora la societate.

Vor fi necesare noi documente pentru cei 3.5 milioane de pensionari

Procesul de recalculare a pensiilor va implica o emisie de noi documente pentru cei 3.5 milioane de pensionari din țară. Aceste hârtii vor fi distribuite în luna mai, iar efectuarea plăților actualizate va începe în luna septembrie a acestui an. 

Așadar, noua lege a pensiilor reprezintă o încercare de a aduce mai multă echitate și corectitudine în sistemul de pensii, reflectând contribuțiile individuale și recunoscând diversitatea experiențelor profesionale ale cetățenilor români.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net