Se anunță restructurări masive anul viitor. Categoria de români care ar putea să-și piardă locul de muncă
În anul următor, companiile din România se pregătesc să treacă printr-un amplu proces de restructurare din cauza provocărilor fiscale și incertitudinilor economice crescânde.
Conform unui sondaj realizat între 15 și 26 noiembrie 2023, la care au participat 1067 de antreprenori, manageri și angajați cu roluri de conducere, majoritatea respondenților (62%) își plasează ca principal obiectiv pentru 2024 restructurarea și optimizarea operațiunilor financiare.
Motivațiile principale ale antreprenorilor se concentrează în principal pe creșterea taxelor (menționată de 67% dintre aceștia), scăderea vânzărilor (43%), accentuarea blocajului financiar (41%) și creșterea costurilor operaționale (38%).
2024, un an dificil pentru afaceri
Cu toate acestea, majoritatea investitorilor (78%) privesc anul 2024 ca fiind unul dificil din punct de vedere economic, în timp ce doar 13% cred că va fi un an favorabil pentru afaceri.
În ceea ce privește principalele provocări ale anului viitor, cei mai mulți respondenți (71%) au indicat inflația și consecințele acesteia - creșterea costurilor operaționale și scăderea vânzărilor.
Pe lângă inflație, alte provocări majore menționate au fost creșterea taxelor (59%), criza forței de muncă (53%), scăderea puterii de cumpărare a populației (46%) și dificultăți de finanțare, inclusiv scăderea creditului furnizor (41%).
De asemenea, pe lista provocărilor se regăsesc și evoluția cursului valutar (25%) și accentuarea blocajului financiar (19%).
Peste 80% dintre firmele din România sunt vulnerabile
Starea de incertitudine din 2024 a determinat managerii să își adopte măsuri de precauție împotriva posibilelor probleme financiare majore, având în vedere că peste 80% dintre firmele din România sunt vulnerabile la astfel de provocări.
Astfel, mulți investitori intenționează să își ajusteze activitățile economice prin limitarea cheltuielilor neesențiale (53%), restructurarea portofoliului de servicii/produse (49%) și vânzarea activelor neesențiale pentru business (31%).
În plus, se observă un interes crescut pentru digitalizarea afacerilor (26%), o abordare neașteptat de mare într-o perioadă în care investițiile sunt suspendate.
Anul 2024 poate fi privit și ca un an al oportunităților pentru cei pregătiți și curajoși să intre în zone economice unde multe firme vor avea dificultăți.
Totuși, această perioadă incertă poate fi evitată sau gestionată prin acorduri de restructurare și concordate preventive, instrumente legale la dispoziția companiilor aflate în dificultate financiară și care doresc să-și redreseze situația.
93% dintre angajatori ar da oamemi afară
Procedurile de acord de restructurare și concordat preventiv sunt soluții oferite pentru a redresa activitatea economică a firmelor cu dificultăți financiare, oferindu-le perspectiva unui program de însănătoșire a afacerilor.
Conform expertilor, investitorii trebuie să fie conștienți că pot evita falimentul și blocarea activității prin folosirea acestor instrumente legale care le permit să își revină financiar și să își continue afacerile.
Datele arată că 93% dintre respondenți ar lua în calcul soluția unui acord de restructurare în cazul în care se confruntă cu dificultăți financiare, evidențiind astfel o orientare către soluții proactive și legale în mediul de afaceri, scrie adevarul.