Se răcește vremea. Care sunt regiunile cele mai afectate

Sfârșitul de săptămână vine cu vreme rea în toată țara. ANM a emis, vineri, 10 martie, un Cod galben de ploi ce vizează opt județe, dar și o avertizare de intensificări ale vântului pentru toată România. Totodată, la munte se anunță ninsori. 

Este în vigoare o avertizare de intensificări ale vântului şi precipitaţii mixte Foto: Pixabay.com
Este în vigoare o avertizare de intensificări ale vântului şi precipitaţii mixte Foto: Pixabay.com

După mai multe zile cu maxime care au trecut de 20 grade Celsius, vremea se strică radical în România. Cei de la ANM anunță un episod cu fenomene specifice sezonului rece.

Potrivit ANM, în intervalul 10 martie, ora 12:00 - 11 martie, ora 8:00, va fi valabil primul Cod galben de vreme rea, în vestul Carpaţilor Meridionali, unde vor fi ploi, mai ales sub formă de aversă, ce vor favoriza topirea stratului de zăpadă. Se vor acumula cantităţi de apă de 20 - 25 l/mp, izolat peste 30 l/mp, iar pe arii restrânse se vor semnala descărcări electrice.

De asemenea, la altitudini de peste 1.800 de metri, precipitaţiile vor fi mixte. Averse de ploaie şi descărcări electrice vor fi vineri după-amiaza şi în prima parte a nopţii de vineri spre sâmbătă local şi în Oltenia, notează sursa citată.

Zonele vizate de prima avertizare Cod galben sunt în judeţele: Sibiu, Braşov, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Alba şi Hunedoara.

Codul Galben vizează opt județe Foto: ANM
Codul Galben vizează opt județe Foto: ANM

Alertă de ninsoare şi viscol la munte

Un alt Cod galben, de data aceasta de intensificări ale vântului, ninsori şi viscol la munte, va fi valabil în perioada 11 martie, ora 8:00 - 12 martie, ora 15:00. Astfel, în toate regiunile, vântul va avea local şi temporar intensificări, cu viteze de 50 - 65 km/h şi, izolat, peste 70 km/h.

În Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei şi zona deluroasă a Crişanei, mai ales seara şi în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 martie), vor fi precipitaţii mixte. La munte vor fi rafale de 70 - 80 km/h, iar pe creste vor depăşi 90 - 110 km/h, treptat vor predomina ninsorile şi va fi viscol. 

Cum va fi vremea în București

Conform ANM, vremea se va schimba și în București. Vineri, vremea va fi deosebit de caldă, cu o temperatură maximă de 18, chiar 20 de grade și o minimă de 7 grade. Cerul va avea înnorări și îndeosebi spre seară și noaptea vor fi intervale cu averse și posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat.

Și sâmbătă, vremea se va menține deosebit de caldă, maxima urmând a fi de 19 grade, dar vântul va avea intensificări temporare cu rafale în general de 55 km/h și mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări și probabilitate de ploaie ridicată. 

Abia de duminică, 12 martie, vremea se va răci, iar valorile termice se vor apropia de normele perioadei, maxima va fi de 12 grade. 

image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net