Se salvează un reper al Bucureștiului. Clădirea emblematică se renovează, în sfârșit
Unul dintre cele mai emblematice blocuri din Capitală, reper vechi și arhicunoscut, situat chiar din inima Bucureștiului se va renova în sfârșit. Starea clădirii este extrem de proastă, subrezită de vreme și cutremurele care au trecut peste ea. Costul proiectului este uriaș, depășește 2 miliarde de lei.
Blocul Aro – Patria intră în proces de renovare
Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat luni, 28 octombrie, printr-o postare pe rețeaua socială Facebook că unul dintre cele mai emblematice blocuri din București va fi consolidat cu fonduri naționale nerambursabile.
În Clădirea, construită în 1935, a funcționat Cinema Patria, blocul Aro – Patria. Aceasta este pe lista clădirilor cu risc seismic ridicat.
„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat patru proiecte depuse de Primăria Capitalei prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) pentru consolidarea a trei clădiri rezidențiale și o clădire monument istoric”, a anunțat primarul Capitalei.
Construit în anul 1935, Blocul ARO – Patria din bdl. Gheorghe Magheru nr. 12-14, este o clădire emblematică pentru arhitectura modernă din perioada interbelică.
Cunoscută în ziua de azi drept Blocul Patria, impozanta clădire situată pe bulevardul Magheru, pe locul fostei case Marghiloman, reprezintă prima realizare majoră a modernismului românesc.
Structura sălii de cinematograf, Cinema Patria, este considerată revoluționară pentru acea dată.
A fost prima clădire modernistă din Capitală, fiind proiectată de arhitectul Horia Creangă.
Arhitectura ciudată a clădirii a stârnit controverse
Blocul ARO are două aripi, având regimul de înălțime de P+7 etaje spre bulevard și P+4 etaje spre stradă. Ultimele două etaje retrase față de planul principal sunt dezvoltate pe orizontală și se articulează cu un turn masiv de P+10 etaje.
Aspectul construcției a stârnit nenumărate controverse în epocă.
Cu toate acestea, autorul proiectului rămâne imun la criticile dure și chiar face haz de acestea.
Un episod elocvent în acest sens este surprins de Radu Patrulius în cartea sa, „Horia Creanga. Omul și opera”:
„În toamna 1931, când începusem liceul, treceam pe partea opusă clădirii ARO cu unchiul meu, criticul muzical Em. Ciomac. Ne întâmpină cordial Horia Creangă și deabia fusesem prezentat că ni se alătură un cetățean, care debută din senin cu injurii țintind plastica. Autorul clădirii, păstrându-și anonimatul îi ținu isonul, până când intrusul ne abandonă. Creangă, vioi, bonom, generos, încheie – Ce … trebuia să mă încontrez cu el? La urma urmei, fiecare cu gustul lui!”
În total, 67 de clădiri intră în renovare
Alături de Blocul Aro – Patria, situat pe bd. Gheorghe Magheru nr. 12-14, Sector 1, vor fi consolidate și clădirile situate pe bd. Hristo Botev nr. 29, Sector 3, str. Filitti nr. 5, Sector 3, și str. Dr. Joseph Lister nr. 1, Sector 5, potrivit anunțului făcut de Nicușor Dan.
Valoarea proiectului este uriașă.
Până la această dată sunt aprobate finanțări nerambursabile din fonduri naționale pentru 67 de imobile. Acestea vor fi consolidate seismic în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.
Dintre acestea, 63 sunt clădiri rezidențiale și 4 sunt clădiri publice.
Valoarea totală a investițiilor este de aproximativ 2,15 miliarde de lei.