Se schimbă tot ce știm despre daci? Ce descoperire impresionantă a fost făcută la Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, din munții Orăștiei, este un sit arheologic impresionant. Cercetările acolo au început încă de acum două secole, când localnicii scoteau la iveală tezaure subterane. În prezent, datorită tehnologiei de scanare prin satelit s-au descoperit structuri anterior necunoscute, scrie adevărul.ro. Este vorba despre unele terase impresionante, peste 430 la număr. 

Descoperirea din Sarmizegetusa Regia Foto: Administrația Sarmizegetusa Regia
Descoperirea din Sarmizegetusa Regia Foto: Administrația Sarmizegetusa Regia

Când au început prima dată cercetările 

Istoria cetății începe, conform dovezilor arheologice, în secolul I î.Hr. Primele săpături sistematice au fost efectuate în primii ani ai secolului XIX. Această curiozitate față de trecut a fost alimentată de „febra aurului”, înregistrată în acea perioadă, când localnicii din Orăștie au început să scoată la iveală tezaure subterane.

Sub autoritatea habsburgică, zona a fost militarizată, cu scopul de a controla activitatea minerilor care scoteau la iveală ruinele. Deși nu s-au găsit comori de aur, cercetările au scos la lumină o serie de vestigii arheologice valoroase, inclusiv ziduri și temple.

Ce descoperiri s-au făcut 

Cele mai ample campanii de excavare s-au desfășurat în anii ’50 și ’60, procese în urma cărora s-au descoperit numeroase structuri din Sarmizegetusa Regia și din alte cetăți precum Blidaru și Piatra Roșie. Aceste săpături au vizat în principal zonele cunoscute, lăsând în umbră vaste regiuni încă neexplorate, care de-a lungul timpului au fost acoperite de vegetație.

Terasele descoperite din Munții Orăștiei 

Una dintre realizările remarcabile ale dacilor a fost dezvoltarea unui sistem complex de terase. Arheologii au identificat un număr semnificativ de terase, învăluind fortificațiile de pe dealuri și ajutând la crearea unui peisaj agricol sustenabil în climatul montan.

La Sarmizegetusa Regia, unele dintre cele mai mari terase, adică cele de tip IX, X și XI, erau protejate de ziduri robuste, gândite pentru a preveni alunecările de teren. Aceste structuri de susținere erau realizate prin tehnica cunoscută sub numele de murus Dacicus.

Ce spuneau arheologii despre construcția teraselor 

Cu ajutorul zidurilor s-a asigurat stabilitatea uriașelor mase de umplutură ale teraselor a IX-a, a X-a și a XI-a. Mai mult, cele trei terase sunt etajate și de fiecare dată terasa inferioară este mai lungă decât cea aflată deasupra ei, astfel că zidul de susținere a terasei superioare îndeplinea, concomitent, și funcția de a proteja pe cealaltă.

Dispunerea în trepte a celor trei terase, închise de puternicele și impozantele lor ziduri albe de calcar trebuie să fi fost impresionantă, amintind, cu păstrarea proporțiilor, imaginea Pergamului antic”, informa arheologul Ioan Glodariu, cu o activitate de peste 40 de ani în cercetarea așezărilor dacice.

Cercetările arată că înainte de a fi cucerită de romani, la începutul secolului al doilea, zona Sarmizegetusei Regia era mult mai intens locuită decât se credea până acum. De asemenea, cercetarea cu ajutorul tehnologiei LIDAR oferă informații despre centrele de putere în jurul cărora gravitau numeroasele așezări dacice. „Au fost identificate aproape 2.000 de terase și platforme artificiale legate de așezări deschise aparent în diferite grade de agregare, variind de la gospodării și cătune izolate până la alipiri mai mari”, arătau cercetătorii Ioana A. Oltean și João Fonte. 

„430 de terase au fost amplasate numai pe dealul Grădiștea Muncelului"

„Setul nostru de date indică totuși că aproximativ 430 de terase și platforme de case au fost amplasate numai pe dealul Grădiștea Muncelului, extinzând semnificativ estimările anterioare privind întinderea și densitatea acestei așezări. Analiza densității nucleului demonstrează nu numai că, de departe, cea mai mare concentrare de activitate a fost în zona de la vest de deal, dar și că această zonă de așezare de mare densitate se extinde mai spre nord dincolo de acel deal, pe versanții sudici ai dealului Muncelu în zona Feţele Albe şi Şesul cu Brânză. Acest lucru aduce potențial întinderea totală a Sarmizegetusa Regia la aproximativ 650 de terase și platforme de așezări antice”, arată autorii cercetării.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net