Semnele descoperite de salvatori care arată că pasagerii de pe submarinul dispărut ar fi în viață. Aceștia rămân mâine fără oxigen
În apropierea zonei în care submersibilul Titan a dispărut, echipele de salvare ar fi auzit mai multe sunete, scriu cei de la CNN. Acesteaar fi, de fapt, primele semne de viață pe care le dau cei cinci pasageri care se aflau în submarin. Inițial, zgomotele au fost detectate de un avion. Însă, la doar patru ore distanță, se pare că aceleași sunete au fost captate și de un sonar.
Potrivit unui memoriu intern al guvernului privind căutarea pasagerilor, la fiecare jumătate de oră, echipele de salvare care căutau submarinul Titan au auzit niște sunete ce se aseamănă cu niște zgomote produse de bătăi.
În plus, după ce au fost instalate dispozitive sonar suplimentare, la doar patru ore distanță de primele zgomote sesizate, s-au auzit în continuare același tip de zgomote.
Totodată, într-o actualizare ulterioară trimisă marți seara s-a spus că s-au auzit mai multe sunete, însă de data aceasta ele au fost diferite, nu mai semănau cu niște bătăi. „S-a auzit un sunet suplimentar care va ajuta la vectorizare și care oferă speranța că oamenii sunt încă în viață”, conform informațiilor cuprinse în actualizare.
Situația pasagerilor este disperată
Rezervele de oxigen de care dispun pasagerii se vor epuiza mâine după amiază, iar asta face ca situația celor din submarin să fie disperată. Din această cauză, atât Statele Unite ale Americii, cât și Canada au mobilizat resurse deosebite pentru căutarea submarinului din Oceanul Atlantic, pe o suprafață de aproape 26.000 kilometri pătrați.
”Începând de duminică, Garda de Coastă a coordonat eforturile de căutare cu aeronavele Gărzii Naționale Aeriene ale Gărzii de Coastă din SUA și Canada și cu Polar Prince, care a căutat pe o suprafață de aproape 26.000 de kilometri pătrați, o zonă mai mare decât statul Connecticut”, a explicat Jamie Frederick, purtător de cuvânt Garda de Coastă SUA.
Din nefericire, șansele de supraviețuire ale celor cinci pasageri ale submersibilului scad dramatic, de la o oră la alta, în condițiile în care rezervele de oxigen ar putea ajunge doar până joi după amiază. ”În primul rând, este vorba de o estimare. Știind, din datele pe care le avem la dispoziție, că la început aveau 96 de ore (rezervă de oxigen, n.red.), știm că, în acest moment, mai au aproximativ 40-41 de ore”, a mai spus Frederick.