Șerban Trîmbițașu ne ajută să căutăm cele mai bune oferte pentru apartamente. Cum să analizăm piața imobiliară
Prețurile locuințelor sunt din ce în ce mai mari, iar pentru mulți români, costurile ridicate sunt o barieră greu de depășit. Din fericire, Șerban Trîmbițașu, cel mai cunoscut agent imobiliar din țara noastră, ne explică ce putem face pentru a scădea prețurile.

În ianuarie 2025, cei care au dorit să își cumpere o nouă locuință au fost nevoiți să plătească, în medie, 1.739 de euro pentru un metru pătrat. Această sumă este mai mare cu 1,7% față de luna decembrie, cât și cu 15,2% mai ridicată comparativ cu ianuarie 2024.
Din fericire, Șerban Trîmbițașu, un agent imobiliar care a devenit faimos datorită sfaturile pe care le oferă în mediul online, ne spune ce putem face pentru a scădea prețurile locuințelor. Iar potrivit specialistului, cea mai mare responsabilitate o au cumpărătorii.
Prețurile de pe piața imobiliară sunt tot mai mari
Expertul spune că deși agenții imobiliari sunt învinovățiți pentru prețurile mari, cumpărătorii trebuie, de fapt, să ignore prețurile care le depășesc bugetul alocat.
„Într-adevăr, piața a crescut cu 15-17-20% față de anul trecut. Prețurile imobilelor, ce cumpărai anul trecut cu 80 de mii, acum nu te mai atingi sub 100. Mă uiți și la 3 camere la mine în cartier. Bă frate, tu crești, tu, cumpărătorul, crești piața pentru că dacă ai buget de 80-90 de mii și vezi un anunț imobiliar la 120, păi de ce suni?
Să faci oferta de 90.000 de euro? N-o să-ți lase niciodată 30.000 de euro din preț proprietarul. Nu mai sunați! E piața mare, nu mai sunați! Așteptați să scadă! Cum ai stat până acum la maică-ta sau în chirie, mai stai un an, doi, să scadă piața!”, spune Șerban Trîmbițașu, potrivit adevarul.ro.
Agentul imobiliar spune că deși nu poate garanta scăderea prețurilor de pe piața imobiliară, refuzul cumpărătorilor de a interacționa cu oferte prea mari poate forța unii proprietari să se reorienteze.
„Dacă nu mai sunați la prețurile mari, cu siguranță va scădea, că despre asta e vorba. Prețul e dat de raportul cerere-ofertă. Cererea e mare din cauza voastră, că sunați la prețuri exagerate”, spune acesta.
Cumpărătorii trebuie să fie atenți la ofertele disponibile
Șerban Trîmbițașu explică că potențialii cumpărători trebuie să analizeze cât mai bine ofertele disponibile, pentru a alege un imobil care se încadrează în bugetul lor.
„Orice cumpărător, dacă are un 80, 90, 100.000 de euro are și creier, se presupune, da? Dacă nu are bani pentru că a vândut terenul lu mătușa. Și având creier se uită pe mai multe oferte. Și când vede că al tău e 80 și ăla e 60, îi ia pe ăla de 60. Nu îi ia pe ala de 80. Ăla de 80 rămâne pe piață. Mai apare unul la 60, se vinde și ala, și cel de 80 tot rămâne”, explică acesta, conform sursei citate.
Cum au reacționat internauții din țara noastră
Undeva în jur de 500 de comentarii au fost lăsate de internauți la postarea în care agentul imobiliar sfătuiește oamenii să nu mai sune la oferte cu prețuri prea mari.
„Atâta timp cât în România nu se mai produce nimic, nu există investiții... toată lumea își protejează banii în imobiliare. Imobiliarele nu sunt investiții, sunt doar un mod de protejare a banilor... La fel s a întâmplat în 2007,2008....prețurile în piață sunt super umflate. Practic cumperi 40 m pătrați, o garsonieră, construită pe 0,5 m pătrați de teren(atât îți revine din suprafața pe care i construit blocul) și 5,6,pereți placă de beton, cu suma de 60 000 euro”, a comentat un internaut.