Tot mai mulți tineri aruncă mâncarea înainte ca aceasta să se strice. Miliarde de tone de alimente sunt irosite anual
Statisticile ne arată că, în fiecare an, undeva în jur de 2,5 miliarde de tone de mâncare sunt irosite. În aceste condiții, poate că mulți dintre noi încercăm să găsim metode de a utiliza absolut toate alimentele pe care le cumpărăm. Însă, un studiu făcut de Harvard arată că mulți tinerii din Generația Z și Millenials fac exact opusul.

Un studiu efectuat de către Universitatea Harvard a arătat că tinerii din Generația Z, cât și Milenialii, aruncă mâncarea chiar înainte ca aceasta să ajungă la data de expirare înscrisă pe ambalaj. Cu toate acestea, potrivit informațiilor de la adevarul.ro, specialiștii de la Harvard explică că formule precum „a se consuma de preferință înainte de” nu indică decât o potențială scădere a calității produsului, nu un risc pentru sănătate.
De asemenea, experții sunt îngrijorați de lipsa cunoțtiințelor despre siguranța alimentară, în rândul tinerilor. Aceștia spun că stilul de viață modern a dus la pierderea anumitor abilități banale, cum ar fi gătitul, sau utilizarea resturilor alimentare. Iar acest lucru conduce la o risipă a alimentelor și mai mare.
Tot mai mulți tineri aruncă alimente chiar dacă nu sunt stricate
Studiul realizat de Harvard Law School a utilizat un eșantion de 2.000 de persoane, iar la final s-a constat că tinerii se bazează cel mai mult pe eticheta de valabilitate, atunci când se decid dacă să mai folosească un aliment, sau nu. În același timp, cei mai în vârstă folosesc metode radiționale, cum ar fi verificarea mirosului, sau a gustului.
Specialiștii au descoperit că 43% dintre respondenți aruncă mâncarea înainte ca aceasta să ajungă la data de expirare. Acest procent este în creștere cu șase puncte procentuale, comparativ cu valoarea din anul 2016.
Cum ne putem da seama dacă un aliment s-a stricat
Potrivit experților de la Harvard, deși testul mirosului este mai puțin folosit de tineri, el poate fi util pentru a ne da seama care este starea unui aliment.
„Ca oameni, ne bazăm excesiv pe etichetele cu «a se consuma până la», «a se consuma de preferință înainte de» și am uitat să ne folosim propriile simțuri. Nu vreau să încurajez pe nimeni să consume alimente nesigure, dar îmi doresc ca oamenii să se uite la mâncare, să o miroasă și să o guste. Dacă ai o conservă veche de doi, trei sau chiar patru ani, cel mai probabil este încă sigură pentru consum, chiar dacă gustul nu mai este la fel de bun”, explică specialista în reducerea risipei alimentare, cât și cercetătoare la Upcycled Food Association, doctorița Lara Ramdin.
Cu toate acestea, experții ne mai spun să nu consumăm alimente expirate dacă data de valabilitate este inscripționată ca „a se consuma până la”.