Servicii medicale decontate pentru bolnavii de cancer neasigurați. Măsura va intra în vigoare de la 1 iulie 2024

Vești bune pentru bolnavii care suferă de cancer, în țara noastră. Începând cu data de 1 iulie, pacienții vor putea avea acces la servicii pentru afecțiuni oncologice, chiar dacă sunt neasigurați.

Vești importante pentru pacienții neasigurați / foto: Shutterstock
Vești importante pentru pacienții neasigurați / foto: Shutterstock

Anunțul a fost făcut chiar de către Valeria Herdea, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Aceasta a explicat, printr-un comunicat de presă, că odată cu data de 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor putea utiliza servicii medicale pentru afecțiuni oncologice.

„Începând cu 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea acces la servicii de tip preventiv şi la cele de diagnostic precoce pentru afecţiunile oncologice, în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului. Aceste servicii vor fi decontate din bugetul de stat”, a explicat președintele CNAS, Valeria Herdea.

La finalul anului trecut, în țara noastră erau înregistrate 204.722 de cazuri de cancer, iar începând cu data de 1 iulie, chiar și pacienții neasigurați vor putea să beneficieze de investigații. Președintele CNAS a mai explicat faptul că un pacient poate merge pentru a fi consultat de către medicul de familie, iar dacă acesta consideră că există riscul ca pacientul să sufere de cancer, el va fi trimis la analize, iar apoi la un specialist oncolog.

Serviciile sunt decontate din bugetul de stat

Valeria Herdea a mai precizat faptul că, în anul 2019, țara noastră avea o capacitate de diagnostic de 1,8 scanere de tomografie computerizată (CT), la fiecare 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, media în Uniunea Europeană este 2,4 scanere la fiecare 100.000 de locuitori. Însă, vestea bună este faptul că, în țara noastră, este în creștere, din anul 2011.

De asemenea, țara noastră mai înregistrează și 1,1 unităţi de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), la fiecare 100.000 de locuitori, în condițiile în care în Uniunea Europeană, media este de 1,6 la același număr de locuitori.

Președintele CNAS a explicat că acest beneficiu pentru pacienții neasigurați este menționat în Planul Naţional de Cancer, iar el nu va fi oferit pentru toate serviciile medicale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
cetatea de refugiu saschiz jpg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
venus de draguseni jpg
Pothi kalymnos jpg
image png
bancomat jpeg
acoperis luat de vant craiova foto via gds.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net