Sorin Oprescu, eliberat pe cauțiune. Ce sumă trebuie să plătească
Sorin Oprescu a primit marți, 31 mai, o veste foarte bună din partea autorităților elene. Judecătorii Curții de Apel de la Atena au decis ca Sorin Oprescu să fie cercetat în libertate până când se va ajunge o decizie în urma căreia ar putea să fie extrădat în România. Fostul edil al Bucureștiului trebuie să plătească o cauțiune dacă dorește să se bucure de libertate.
Suma pe care Sorin Oprescu trebuie să o plătească până miercuri, 1 iunie 2022, pentru a fi eliberat din închisoare este de 5.000 de euro. Între timp, procedura de extrădare continuă, iar judecătorii eleni trebuie să decidă, într-un interval de timp de 40 de zile, dacă îl vor extrăda pe Sorin Oprescu în România.
Citește și: Sorin Oprescu și-ar dori să rămână în Grecia, în pușcărie
În această perioadă, Sorin Oprescu trebuie să respecte mai multe condiții. El trebuie să se prezinte de două ori pe lună la o secție de poliție din Grecia și îi este interzis să părăsească țara.
Sorin Oprescu a fost dat în urmărire internațională la începutul lunii mai, iar în data de 17 mai el a fost arestat în Atena, în timp ce încerca să se retragă pe o insulă din Marea Egee, conform declarațiilor oferite de către autoritățile elene.
Sorin Oprescu, fostul edil al Capitalei, a fost condamnat de către Curtea de Apel București la zece ani de închisoare pentru corupție. El a fost acuzat de trei infracțiuni: luare de mită, constituire de crup criminal organizat, dar și abuz în serviciu.
Vezi și: Sorin Oprescu intră în arest pentru 10 ani și opt luni
Sorin Oprescu a condus un grup infracțional organizat
Instanța a decis ca Sorin Oprescu să execute o pedeapsa cu închisoarea de 10 ani și opt luni. În plus, judecătorii au decis confiscarea a sumelor de 102.000 lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor case pe care Sorin Oprescu le deține în București și comuna Ilfov.
Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa.
Conform DNA, „partea” lui Oprescu era de 10% din șpăgile „tranzacționate”. În afară de Oprescu, au mai fost acuzați patru directori din PMB, șoferul primarului și trei administratori de firme.
Sorin Oprescu a fost primar al Bucureștiului în perioada 2008-2015, dar a ocupat și funcția de Senator al României în perioada 2000-2008.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!